Pers

Succesvolle taalopleidingen

Twee initiatieven rond Nederlandse taalopleidingen kwamen de voorbije weken positief in de pers: een stoomcursus Nederlands in het Luchthavenhuis en de resultaten van de campagne rond Vincent Kompany. Het gaat in beide gevallen om opleidingen die gegeven werden door VDAB, maar die ontsproten zijn uit samenwerking tussen verschillende institutionele partners. 

Brussels Airport is voortdurend op zoek naar personeel. Voor de meeste luchthavenjobs is echter een basiskennis Nederlands nodig, wat een drempel vormt voor sommige andertalige sollicitanten. Daarom werd een initiatief opgezet waarbij de sollicitanten eerst een intensief taalbad van een maand kregen, begeleid door een taalexpert van VDAB.Vervolgens kregen ze een technische en praktijkopleiding. Het initiatief kwam vanuit het Luchthavenhuis, de Brusselse opleidingsdienst Bruxelles Formation, arbeidsbemiddelaars Actiris en VDAB, het Sociaal Fonds Transport en Logistiek (SFTL) en de bedrijven Aviapartner, Swissport en DHL. Na afloop waren de partners positief over het project. Tien deelnemers gingen ook effectief aan de slag op de luchthaven. Meer leest u hier

Daarnaast was er ook aandacht voor de succesvolle campagne met Vincent Kompany. De Rode Duivel werd door Actiris ingeschakels om jongeren warm te maken om Nederlands te leren. Actiris verwijst die Brusselaars dan door naar de VDAB. Vorig jaar zijn daardoor 1.200 Brusselaars naar de VDAB gestapt om er Nederlands te leren, vier keer meer dan het jaar voordien. Een filmpje uit de campagne kunt u hier bekijken. Dat de campagne ook succesvol was bij oudere werkzoekenden, ziet u in onderstaand filmpje.