Publicaties en analyse

Studentenjob en studiekeuze

Randstad Research doet jaarlijks een studie bij 1000 studenten en stelt vast dat dit jaar voor het eerst meer dan de helft van de studenten zijn/haar keuze van een studentenjob laat afhangen van zijn/haar studiekeuze. Echter blijft hét belangrijkste criterium hoeveel de student ermee zal verdienen. De ervaring in het Infopunt Jobstudent Brussel van Tracé Brussel vzw bevestigt deze bemerking. Ook het loon is een heel belangrijk drijfveer voor jongeren.

Bij Randstad Research klinkt het verder dat bedrijven studenten, die bij hun als jobstudent aan de slag gaan, niet altijd mogen laten wegglippen. Bedrijven kunnen deze studentenjobs als rekruteringskanaal inzetten om toekomstige werknemers aan te trekken. Deze moeten een beleid ontwikkelen om met studenten een duurzame relatie uit te bouwen, waarbij ze de studenten eveneens kunnen sturen en evalueren. Zo kunnen studenten vaker beginnen na hun studies bij de werkgevers waar ze hun studentenwerk deden. 76% van de ondervraagde studenten gaf aan hier immers bereid voor te zijn.

Vivian Roks (Innovation Lead bij Randstad) vat het samen alsvolgt: “In deze nijpende schaarste is de studierelevante bijbaan één van de geheime wapens in the war for talent. Als werkgever bereik je de jonge potentials voordat deze op de radarschermen van andere werkgevers komen. Je kunt ze leren kennen, kijken of ze passen in je organisatie en ze binden. Op deze manier kan je als bedrijf de studierelevante bijbaan inzetten als structureel en zeer krachtig rekruteringsmiddel.”

Het Infopunt Jobstudent Brussel merkt echter wel op dat het niet altijd even gemakkelijk is voor studenten om een studentenjob te vinden die past bij hun studiekeuze, omdat er niet altijd voldoende relevante vacatures beschikbaar zijn voor de studenten. Zeker gedurende de coronacrisis was dit niet altijd evident. Vervolgens benadrukt het Infopunt Jobstudent Brussel dat het als werkgever niet altijd mogelijk is om een student direct na een vakantiejob aan te werven. Er moet een duidelijk verschil zijn tussen de vakantiejob en job als werknemer om te voorkomen dat dit als een ‘goedkope proefperiode’ wordt gezien. Het Infopunt Jobstudent Brussel zet met haar vacaturemails en online begeleiding alvast in om zoveel mogelijk jongeren alsnog aan een ‘relevante’ studentenjob te helpen.

Het artikel van Randstad kunt u hier terugvinden.