Strategie GO4Brussels 2030

De Brusselse Hoofdstedelijke Regering lanceerde deze week officieel haar strategie GO4Brussels 2030, om Brussel op een succesvolle manier doorheen een economische, sociale en klimaattransitie te loodsen.

In de eerste plaats wil de Brusselse Regering met deze vernieuwde strategie een aantal succesvolle engagementen van de vorige legislatuur verderzetten. Zo wordt in de eerste plaats de werking rond de Jongerengarantie verdergezet. Met deze Garantie wil de Regering de jongerenwerkloosheid bestrijden door de vaardigheden van jongeren te verbeteren met het oog op een (her)intrede op de arbeidsmarkt.

Verder wil de Regering ook een aantal nieuwe initiatieven uitwerken die erop gericht zijn om de toegang tot stabiel en duurzaam werk voor iedereen te waarborgen. Concreet vraagt de Regering aan de sociale gesprekspartners en de tewerkstellings- en opleidingsoperatoren een definitie te ontwerpen van het begrip jobkwaliteit. Vanuit die definitie zal de Regering maatregelen ontwikkelen die de toegang tot kwaliteitsvolle jobs voor iedereen tracht te realiseren. De Regering zal tevens de bestaande werkondersteunende maatregelen evalueren om die nadien nog efficiënter te maken.

Daarnaast wil de Regering ook de gekruiste beleidsinitiatieven werk-opleiding versterken. Brussels Minister van Werk, Bernard Clerfayt (DéFI), wil in de eerste plaats een goede samenwerking tot stand zien komen met de sociale partners om een strategie uit te werken rond Scholing en Werk. Deze strategie heeft als streefdoelen om het scholingsniveau van de werkzoekenden in Brussel te verbeteren, het opleidingsaanbod af te stemmen op de noden van de arbeidsmarkt en de problematiek van knelpuntberoepen weg te werken. De Brusselse werkloosheid is de voorbije vijf jaar gedaald met 20%, maar heeft nog heel wat ruimte voor verbetering. Om dit te realiseren wil de Regering de beleidsvoering rond werk en opleiding meer overkoepelend aanpakken. Ten slotte zullen er extra inspanningen geleverd worden om de opleidingen in de onderneming te ondersteunen.

Voor de vernieuwde initiatieven op het vlak van tewerkstelling en beroepsopleiding doet Minister-President Rudi Vervoort (PS) beroep op zijn ambtgenoten Jan Jambon (N-VA) en Pierre-Yves Jeholet (MR). Zij reageerden alvast positief. Ook inzake onderwijs wil de Brusselse Regering een samenwerkingsakkoord sluiten met de Franse Gemeenschap, de Vlaamse Gemeenschap en de VGC. Samenwerking tussen de verschillende Gewesten en Gemeenschappen moet de onderwijsbehoeften in Brussel versterken.

Het persbericht van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering over Strategie GO4Brussels leest u hier.

De volledige tekst van Strategie GO4Brussels vindt u hier terug.