Beleidsnieuws

Samenwerkingsakkoord Vlaanderen-Brussel

In het Vlaams Parlement kreeg minister van Werk van Philippe Muyters (N-VA) vragen voorgelegd over het samenwerkingsakkoord tussen Vlaanderen en Brussel en de interregionale mobiliteit van werkzoekenden. 

In de Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Innovatie en Wetenschapsbeleid stelde Emmily Talpe (Open VLD) een vraag rond het samenwerkingsakkoord met het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest over de samenwerking tussen VDAB en Actiris.  Het vigerende akkoord tussen het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest, het Vlaamse Gewest en de Vlaamse Gemeenschap rond de afstemming van het arbeidsmarktbeleid, opleiding, vorming en de bevordering van de mobiliteit van werkzoekenden dateert van 15 juli 2011. In 2015 was er een update, toen de samenwerking tussen Actiris en VDAB niet alleen betrekking had op informatie-uitwisseling, opleiding en vorming, maar ook op het overnemen van de arbeidsbemiddeling van Brusselse werkzoekenden door VDAB via mandatering door Actiris. Talpe informeerde naar de resultaten en opvolging van dit akkoord. Daarnaast stelde Willy Segers (N-VA) een gelijkaardige schriftelijke vraag rond de verwezenlijkingen en evaluatie van het samenwerkingsakkoord.

In zijn antwoorden deelde minister Muyters mee dat het aantal doorgestuurde vacatures van Actiris naar VDAB gestegen is van 696 naar 3949 tussen 2012 en 2017. Enkel in 2016 was er een dip door een IT-probleem bij Actiris. In 2017 werden 1210 werkzoekenden naar de VDAB werden doorverwezen. Er zij nog geen resultaten bekend omdat de trajecten nog niet voltooid zijn. 

Daarnaast geeft de minister aan dat het samenwerkingsakkoord aan vernieuwing toe is. De economische situatie is immers veranderd en door de zesde staatshervorming zijn verschillende bevoegdheden overgeheveld naar de gewesten en gemeenschappen. De minister stelt dat het nieuwe akkoord in voorbereiding is, waarbij de nadruk ligt op belangrijke elementen zoals de interregionale mobiliteit, het inzetten van digitale middelen en de opmaak van gezamenlijke arbeidsmarktanalyse (cijfers tussen VDAB en Actiris) om op basis daarvan concrete doelstellingen te bepalen. 

Het verslag van de commissievergadering is hier te raadplegen, vanaf p.8. De schriftelijke vraag vindt u hier