Nieuws uit de sector

Samen naar oplossingen voor werk

De oplossingsgarantie van Actiris, de nieuwe begeleidingsfilosofie voor alle Brusselse werkzoekenden en werkgevers, heeft zijn intrede gedaan bij verschillende Brusselse partners in januari 2021. In het kader hiervan organiseerde Actiris een groots event ‘Samen naar oplossingen voor werk’ op 5 mei 2022 in de Event Lounge te Schaarbeek. Actiris en partners troffen elkaar op deze verrijkende namiddag die in het teken stond van dialoog en uitwisseling van praktijkervaringen met betrekking tot de oplossingsgarantie. 

De oplossingsgarantie? Dat is een begeleidingsmethodiek en de belofte waar Actiris samen met haar ‘garante’ partners, die hiervoor hebben ingetekend, op zoek gaan naar oplossingen voor Brusselse werkzoekenden in hun traject naar werk of opleiding, uiterlijk 12 maanden na inschrijving. Concreet betekent dit dat er voor de Brusselse werkzoekenden tijdens hun begeleidingstraject naar werk/opleiding een tewerkstelling, een stage in een onderneming, een beroepsopleiding, een studiehervatting of de validering van competenties als oplossing aangeboden wordt binnen een termijn van 12 maanden.

Wie zijn de ‘garante partners’ van Actiris? Dit zijn de Missions Locales, Lokale Werkwinkels en verschillende AAZW’s, die al geruime tijd onder de ordonnantie begeleidingstrajecten naar werk/opleiding aanbieden. Deze partners hebben  zich geëngageerd om de oplossingsgarantie mee te helpen uitdragen binnen hun eigen werking. Vanuit het nieuw databanksysteem van Actiris, Uniek Dossier, trachten ze de Brusselse werkzoekenden beter te begeleiden naar oplossingen.

Het doel van dit event was enerzijds een stand van zaken rond de oplossingsgarantie op te meten en anderzijds het warm weerzien van collega’s, partners die al een geruime tijd bezig waren met de oplossingsgarantie. Door de aanhoudende coronamaatregelen is de implementatie en uitrol van de oplossingsgarantie vooral via digitale weg en – nogal stil – tot stand gekomen. Na 2 jaar coronamaatregelen en het afstandswerken was de nood hoog om elkaar terug in levenden lijven te weerzien. Op dit vlak heeft dit event zeker haar vruchten afgeworpen!

Op de agenda van het event stonden plenaire alsook interactieve sessies gepland. Tijdens de plenaire sessies deelden verschillende directieleden van Actiris en partners hun visie over de oplossingsgarantie. In de interactieve workshops stonden netwerking en het voorstellen van verbeteringen centraal. Via spel en vragenlijst konden medewerkers en partners van Actiris elkaar beter leren kennen.

Ter afsluiting was er de gelegenheid om te netwerken en te genieten van een hapje.

We kijken alvast uit naar een volgende editie!

Herbekijk hier het event.