Publicaties en analyse

RVA in 2012: veel hervormingen en de voortdurende dreiging van de crisis

Nog nooit in de afgelopen 30 jaar heeft de RVA zo veel structurele en grote hervormingen moeten implementeren op zo’n korte tijd. In 2012 hebben niet minder dan 37 wetten en besluiten de opdrachten van de RVA gewijzigd. Het is niet zozeer het aantal maar vooral de omvang van die hervormingen die uitzonderlijk is.

De meest in het oog springende zijn: het stelsel van de wachtuitkeringen, die inschakelingsuitkeringen voor de schoolverlaters zijn geworden, de nieuwe degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen, de stelsels van loopbaanonderbreking en tijdskrediet, de dienstencheques en de opvolging van het actief zoeken naar werk, dat wordt vervroegd en uitgebreid.

Rekening houdend met de voortdurende verslechtering van de economische conjunctuur kennen alle indicatoren van de evolutie van de arbeidsmarkt in 2012 een negatieve evolutie. Het aantal door de RVA getelde werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen (UVW-WZ) is in 2012 wel nog lichtjes gedaald. De daling van de werkloosheid over de periode van een jaar bedroeg - 1,7 % in Wallonië en - 0,8 % in Vlaanderen, terwijl er in Brussel een stabilisering was. De daling betrof enkel de vrouwen (- 2,6 %), terwijl er bij de mannen al een lichte stijging was (+ 0,2 %).

De RVA nuanceerde bij de voorstelling van zijn jaarverslag wel meteen deze terugval. De daling is vooral te wijten aan de langere inschakeltijd voor schoolverlaters. Daardoor moeten ze langer wachten vooraleer ze recht hebben op een uitkering.

Alles over het jaarverslag 2012 van RVA