Pers

Reflecteren over werkbaar werk

Eind 2018 bereikten de Vlaamse regering en de sociale partners een akkoord om een versnelling hoger te schakelen voor werkbaar werk, want uit de laatste werkbaarheidsmeting van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) in 2016 was namelijk gebleken dat de werkbaarheidsgraad in Vlaanderen gedaald was. Om werknemers, zelfstandige ondernemers en bedrijven aan te zetten om te reflecteren over werkbaar werk, werd er een online werktest gelanceerd. Daarnaast kunnen ondernemingen uit de profitsector vanaf 7 mei een werkbaarheidscheque aanvragen.

Werkbaar werk is werk dat motiverend is, voldoende leerkansen biedt, geen overmatige stress oplevert en een evenwichtige werk-privé balans mogelijk maakt. Het hebben van een werkbare job is belangrijk voor het werkplezier en de motivatie, maar ook om ervoor te zorgen dat we met z’n allen langer aan de slag kunnen.

Op dewerktest.be kies je een aantal stellingen die van toepassing zijn op jouw werksituatie of op het bedrijf of organisatie waarbij je werkt. Daarna toont de test je een aantal sterktes en mogelijke valkuilen en krijg je zes weken lang tips en tools om je werksituatie te verbeteren.

Nieuw is de werkbaarheidscheque, die ondernemingen uit de profitsector vanaf 7 mei online bij de Vlaamse overheid kunnen aanvragen. Deze cheque stimuleert ondernemingen om de werkbaarheid  te scannen en te meten. Op basis van de scan kan een actieplan op maat uitgewerkt worden. De Vlaamse Regering en sociale partners willen zo een versnelling hoger schakelen voor werkbaar werk.

Meer info over werkbaar werk vind je via deze website.