Beleidsnieuws

Re-integratie van ex-gedetineerden

De Brusselse regering heeft in het kader van de ordonnantie van 23 juli 2018 aan erkende sociale inschakelingsondernemingen die inschakelingsprogramma’s uitvoeren, een aanzienlijk budget vrijgemaakt om ongeveer 1.200 jobs te creëren voor Brusselaars die het verst van de arbeidsmarkt staan, zoals laaggeschoolden, langdurig werkzoekenden, jongeren, mensen met een handicap of ex-gedetineerden.

Op een vraag van Fouad Ahidar (one.brussels-Vooruit) welke sociale ondernemingen een integratieprogramma voor ex-gedetineerden uitvoeren, gaf Brussels minister van Werk en Beroepsopleiding, Bernard Clerfayt (DéFI) in de Brusselse commissie Economische Zaken en Tewerkstelling van 28 april 2021 een toelichting: ‘Van de 127 gemandateerde sociale ondernemingen stelde geen enkele een inschakelingsprogramma voor dat specifiek was gericht op ex-gedetineerden. Wel richtten ze zich allemaal op alle werkzoekenden die voor de begeleiding in aanmerking komen en bijzonder ver van de arbeidsmarkt afstaan, onder wie ook ex-gedetineerden.'

De minister voegde eraan toe dat Actiris in het kader van de samenwerkingsmaatregel Begeleiding van specifieke doelgroepen, vijf vzw’s ondersteunt die ex-gedetineerden begeleiden naar de arbeidsmarkt: de vzw Après voor begeleiding in het Frans, de vzw Groep INTRO voor begeleiding in het Nederlands, Frans en Engels, de vzw Dispositif Relais eveneens voor begeleiding in het Frans en de vzw's Casablanco en JES, beide voor begeleiding in het Nederlands en het Frans.

Clerfayt: ‘Deze maatregel voorziet in een gepersonaliseerde, kwaliteitsvolle begeleiding, waarmee personen uit de doelgroepen hun kans op een duurzame integratie in de arbeidsmarkt kunnen verhogen. Na een eerste oproep tot kandidaatstelling in maart 2020 werden 1.205 gesubsidieerde inschakelingsbanen gecreëerd in 127 sociale inschakelingsondernemingen, die in 2021 werden gemandateerd. In 2019 werden 524 gedetineerden of ex-gedetineerden begeleid in een beroepsinschakelingsparcours door een van die vijf partners. Après en Casablanco werken specifiek rond de inschakeling van ex-gedetineerden’.

Lees het volledige antwoord hier.