Publicaties en analyse

Rapport Randstad over de pijnpunten op Belgische arbeidsmarkt: het probleem Brussel

Randstad Research publiceerde afgelopen woensdag een uitvoerige analyse van de toestand van de Belgische arbeidsmarkt. Onderzoeker Jan Denys stelt vast dat België de afgelopen tien jaar geen echte vooruitgang heeft geboekt op een aantal belangrijke pijnpunten. De positie binnen Europa werd niet verbeterd (soms werd de achterstand nog groter) en ook binnen België zijn de grote verschillen blijven bestaan. We bespreken het onderdeel het probleem Brussel.

De werkloosheidsgraad in Brussel is de voorbije tien jaar gezakt en de werkzaamheidsgraad is licht gestegen, zij het minder dan het Europese gemiddelde. Goed nieuws: Brussel is niet langer de Europese hoofdstad met de hoogste werkloosheid. Athene, Madrid, Lefkosia (Cyprus) en Lissabon hadden in 2016 een hogere werkloosheid dan Brussel. De eerste drie gevallen zijn wel hoofdsteden van landen waar zich op de gehele arbeidsmarkt een ware ramp heeft voltrokken, wat in België niet het geval was.

Denys geeft aan dat de positie van Brussel zorgwekkend blijft, ondanks de relatieve verbetering. Brussel blijft één van de weinige hoofdsteden in Europa met een werkloosheid die ruim boven deze van het gehele land piekt (alleen in Berlijn en Wenen is dit ook het geval).

Ook de gekende structurele mismatch op de Brusselse arbeidsmarkt komt aan bod. Meer dan de helft van de jobs in Brussel vereist hoger onderwijs, voor minder dan één op vijf jobs is dit minder dan middelbaar onderwijs. Daartegenover staat dat meer dan de helft van de werkzoekenden in Brussel niet over een diploma middelbaar onderwijs beschikt.

Verder bestaan er ook geografisch binnen Brussel nog zeer grote verschillen wat werkloosheidsgraad betreft. De beste presterende gemeente qua werkloosheidsgraad is Sint–Pieters–Woluwe (8,1%). De zwakst presterenden zijn Sint–Joost–Ten–Node (23%) en Sint–Jans–Molenbeek (21%).

Tot slot geeft Denys aan dat er wel jobs worden gecreëerd maar bijna evenveel ook vernietigd. In het laatste geval gaat het dikwijls om het verschuiven van jobs van Brussel naar de gewesten. Het steeds nijpender fileprobleem wordt daarbij als grootste oorzaak gezien.

Het volledige rapport vindt u hier.

Op 2 april legt Jan Denys deze weinig hoopgevende analyse van onze arbeidsmarkt voor aan de vertegenwoordigers van vijf politieke partijen: Egbert Lachaert (Open VLD), Stefaan Vercamer (CD&V), Meryame Kitir (sp.a), Björn Rzoska (Groen) en Axel Ronse (N-VA). Meer info vindt u hier