Nieuws uit de sector

Projectoproep voor een duurzaam en leefbaar Brussel

Vanuit het participatietraject Stadspiratie in 2020 steunt de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) dit jaar projecten van Brusselse initiatiefnemers. De nieuwe projectoproep van Bruss-it kadert in het thema ‘Samenwerken aan een duurzame en leefbare stad’.

Je kunt een project uitwerken op basis van één of meer ideeën uit Stadspiratie. Heb je zelf een ander idee dat je graag uitwerkt tot een project? Dat kan ook, zolang het aansluit bij het thema van de oproep en past in minstens één van de volgende clusters.

Share-it (delen): toegankelijke projecten om eigen en semipublieke ruimte en materiaal te delen, te lenen of samen te gebruiken. Bijvoorbeeld eigen tuinen of (buiten)ruimtes actief openstellen, gedeeld materiaalgebruik stimuleren of organiseren.

Reuse-it (hergebruiken): laagdrempelige projecten waarin mensen samen aan de slag gaan met recuperatiemateriaal of voorwerpen een tweede leven of een nieuwe bestemming geven. Bijvoorbeeld regenwater recupereren om een gemeenschappelijke tuin te onderhouden, voedseloverschotten hergebruiken, recup- en repairateliers opzetten.

Green-it (vergroenen): toegankelijke projecten van buurtbewoners of verenigingen die samen de onmiddellijke leefomgeving vergroenen. Bijvoorbeeld samen tuinieren, een streepje groen aanbrengen.

Activate-it (actief ontdekken): projecten die de publieke ruimte, zoals straten, pleinen, water en groene ruimte, (her)ontdekken en activeren. Bijvoorbeeld mensen laagdrempelig de weg wijzen naar groen en water in de stad. Of speelstraten, tijdelijke invullingen die tonen wat je met de publieke ruimte kunt doen, gevel- en praatbanken.

Bekijk hier de volledige projectoproep 2021.