Beleidsnieuws

Plan tegen de digitale kloof

Op 10 oktober werd er in de Commissie Economische Zaken en Tewerkstelling van het Parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gediscussieerd over de digitale kloof in Brussel.

Volgens parlementslid Viviane Teitelbaum (MR) beschikken 32% van de Brusselaars over zwakke digitale competenties. Khadija Zamouri (Open VLD) wijst er op dat 11% van de Brusselaars nog nooit op internet heeft gesurft, en dat 15% van de Brusselse gezinnen geen internetaansluiting heeft. Volgens Brussels minister van Werk en Beroepsopleiding Bernard Clerfayt (DéFI) is 10% van de Brusselaars ongeletterd. 33% van de Brusselse gezinnen heeft een vaste pc, op nationaal vlak is dat 38%. Daartegenover staat dat 73% van de Brusselaars en de Belgen een laptop heeft. 98% van de Brusselaars heeft een gsm of smartphone, in gans België is dat 97%, aldus BISA (het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse).

De digitale kloof verwijst naar het feit dat een aantal groepen in de samenleving (en meer bepaald vrouwen, ouderen, nieuwkomers, mensen uit achtergestelde buurten, enz.) niet altijd mee zijn met de talrijke mogelijkheden die laptops en smartphones bieden. Dit is nadelig voor wie een job zoekt of een opleiding wil volgen, of online administratieve formaliteiten wil vervullen. Een laptop of smartphone hebben betekent nog niet noodzakelijk dat men die optimaal kan gebruiken. En tijdens de lockdown waren veel administraties en overheidsdiensten gesloten en enkel toegankelijk per telefoon of via internet, wat voor een aantal Brusselaars een hinderpaal was.

In zijn antwoord op de tussenkomsten van onder andere Farida Tahar (Ecolo) en Sevket Temiz (PS) wijst minister Clerfayt er op dat digitalisering geen exclusieve bevoegdheid is van hem. Ook scholen (en onderwijs is een gemeenschapsbevoegdheid) spelen een grote rol in de digitale alfabetisering. In de Brusselse gemeenten werden Openbare computerruimtes (OCR) opgericht waar een kwetsbaar publiek onder begeleiding gebruik kan maken van informaticamateriaal. 18 van die OCR’s hebben ondertussen een kwaliteitslabel ontvangen van het gewest. Een aantal gemeenten en OCMW’s hebben al het initiatief genomen om studieruimtes en pc’s ter beschikking te stellen van studenten die thuis niet over die faciliteiten beschikken. Er werden tablets verdeeld in rusthuizen, en de opleidingen op afstand door het netwerk Caban (Collectif des Acteurs Bruxellois de l’Accessibilité Numérique) werden aangepast.

De minister kondigt aan dat er een 'Plan d’appropriation numérique 2020-2024' op komst is om digitale skills te verwerven. Het plan, dat 70 concrete acties bevat, zal eerst voorgelegd worden aan de Brusselse regering. Er komt ook een sensibiliseringscampagne die zich richt op het doelpubliek van de minder digitaalkundige Brusselaars.

De volledige tekst van de discussie in de Commissie vindt u hier.