Beleidsnieuws

PIOW/IO subsidies, Brusselse opleidingscentra en de veranderende arbeidsmarkt

In de commissie Economische Zaken en Tewerkstelling van het Brussels parlement kreeg minister Didier Gosuin (DéFI) verschillende vragen voorgelegd, onder andere van Beo Diallo (PS), Hannelore Goeman (sp.a) en Stefan Cornelis (Open VLD). Zij vroegen informatie over respectievelijk de late uitbetaling van PIOW/IO subsidies, de opleidingscentra in Schaarbeek en Anderlecht en de noden van de veranderende arbeidsmarkt.


Dhr. Diallo vroeg naar de reden van de late uitbetaling van de PIOW/IO subsidies. Hoewel de projecten hun aanvraag reeds moesten indienen tegen 15 februari en de minister binnen de 2 maanden hierover moet beslissen (volgens de ordonnantie van 18/12/2004), werd dit punt pas half september geagendeerd door de Brusselse regering.  Dit betekent dat de betrokken organisaties meer dan een half jaar langer moesten wachten op de uitbetaling van de eerste schijf (50%) van hun subsidies. Heel wat organisaties dreigden daardoor in liquiditeitsproblemen te komen.

De Minister relativeerde de problematiek en stelde dat de termijn van 2 maanden in de praktijk nooit realistisch was. Dit jaar was er een extra vertraging door de late toekenning van het budget. De administratie GOB heeft alles in het werk gesteld om de projecten – via hun federaties – in te lichten en de betalingen snel uit te voeren.


Mevrouw Goeman had vragen bij het door Beliris aangekondigde nieuwe opleidingscentrum voor bouwberoepen in Schaarbeek en de stand van zaken van de realisatie van een opleidingscentrum voor technische en industriële knelpuntberoepen op de Erasmussite in Anderlecht.

Het project voor bouwberoepen in Schaarbeek wordt primair gefinancierd door Beliris en geleid door de toekomstige partners van de opleidings- en tewerkstellingspool. Dat zijn Actiris, Bruxelles Formation, de andere openbare opleidingsinstellingen zoals de VDAB, en privépartners uit de bouwsector (meer bepaald het sectorfonds en de Confederatie Bouw Brussel-Hoofdstad). Doel van het project is om alle spelers van de bouwsector in één gebouw onder te brengen om een geavanceerd opleidingsaanbod voor de bouw te verwezenlijken, meer opleidingsuren aan te bieden en gemeenschappelijke tools te creëren. De ingebruikname van het gebouw staat ten vroegste over vijf jaar gepland.

Ook het geplande opleidingscentrum voor technische en industriële knelpuntberoepen in Anderlecht is een voorbeeld van de opleidings- en tewerkstellingspolen die dienen ter ondersteuning van de sectorale  kaderovereenkomsten. Deze eerste pool heet Technicity en is gewijd aan beroepen binnen de industrie- en de metaalsector. Technicity zal tegen het einde van de legislatuur ingehuldigd worden. In het gebouw van Technicity, dat eveneens door Beliris gefinancierd werd, komt er een ruimer opleidingsaanbod voor werkzoekenden en werknemers uit die sector.
 

De heer Cornelis (Open Vld) vroeg hoe het Brussels Gewest hoopt de omschakeling te maken naar de arbeidsmarkt van de toekomst. De aanleiding voor die vraag was een studie onder leiding van de technologiefederatie Agoria, over de arbeidsmarkt in 2030. Daaruit bleek dat er vele nieuwe banen zullen worden gecreëerd tegen 2030, maar dat er ook een groot aantal ‘gedateerde’ jobs zullen verdwijnen, onder meer door de toegenomen digitalisering. Vooral in het onderwijs, de gezondheidssector en de dienstensector zou het gebrek aan werkkrachten met de juiste competenties oplopen, terwijl bijvoorbeeld handarbeiders zonder specifieke technische vaardigheden het nog moeilijker zullen krijgen om aan de slag te gaan. Cornelis roept dan ook op om sterk in te zetten op arbeidsmarktgerichte opleidingen.

Minister Gosuin gaf een uitgebreid overzicht van hoe het Brussels Gewest de veranderingen in de arbeidsmarkt wil aanpakken. Ten eerste heeft de Brusselse Strategie 2025 als een van zijn doelstellingen om instrumenten te ontwikkelen om op de behoefte inzake werkgelegenheid te anticiperen. Ten tweede is er het Opleidingsplan 2020, wat bedoeld is om bepaalde doelstellingen van de Strategie 2025 verder uit te diepen. Het gaat meer bepaald om de versterking van initiatieven die verband houden met meerdere beleidsdomeinen, opleidingen op het werk en de versterking van de beroepsopleiding. Het doel van dit plan is om Brusselaars betere kansen te geven op de arbeidsmarkt door hun bekwaamheden, kwalificaties en certificeringsniveaus te verbeteren en door het recht op levenslange opleiding concreet vorm te geven. Om dat opleidingsplan in goede banen te leiden werd het Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid en Opleiding (BOWO) opgericht.

Gosuin gaf een maatregel van NextTech.brussels als voorbeeldig initiatief. Om de participatie van vrouwen in innovatieve sectoren uit de hightechindustrie en aan de oprichting van startups sneller te laten toenemen, worden Brusselse vrouwen bewustgemaakt van en geïnformeerd over de mogelijkheden die de nieuwe beroepen uit de digitale sector bieden, worden de oprichting en de groei van startups van vrouwen gesteund, et cetera.

Ten slotte verwees Gosuin nog naar de beroepsreferentiecentra om de veranderende arbeidsmarkt op te volgen voor specifieke sectoren en naar de jaarlijkse prospectieve analyseverslagen van het Brussels Adviesbureau van Nederlandstalige Sociale Partners (BANSPA) en de Franstalige tegenhanger Instance Bassin Enseignement-Formation-Emploi


De volledige vragen en antwoorden kunt u hier terugvinden.