Beleidsnieuws

Opleidingstrajecten horeca

Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits wil het komende halfjaar 1085 mensen opleiden voor de horecasector. Dat zijn er 440 meer dan de voorbije jaren. Hiervoor doet de minister een beroep op de capaciteit bij de Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO), HorecaForma en de Syntra’s. 

De nood aan personeel in de horeca is groot. Er zijn op dit moment 3.500 openstaande vacatures. Sommige cafés en restaurants moeten soms tijdelijk sluiten wegens tekort aan helpende handen. Samen met Horeca Vlaanderen, Horeca Forma, de uitzendsector, VDAB, Syntrum en het departement Werk en Sociale Economie (WSE) heeft minister Crevits de situatie in de sector in kaart gebracht.

De horeca is de sector die bij uitstek hard getroffen werd door de coronapandemie. Nu de cafés, restaurants en hotels opnieuw aan de slag zijn, zijn ze ook volop op zoek naar extra personeel. Voor de volledige arbeidsmarkt bedraagt de spanningsgraad 3,51, dat betekent dat er 3,51 kandidaten zijn per vacature. Voor de horeca gaat het om slechts 2,11 kandidaten per vacature. De sector had ook al voor de coronacrisis te kampen met veel knelpuntberoepen. Manager hotel restaurant, hotelmedewerker, chef-kok, hulpkok, kelner, hulpkelner, maitre d’hotel, het zijn allemaal beroepen waarvan de vacatures moeilijk ingevuld raken. De oorzaken zijn heel divers: loon, weekendwerk, avondwerk, verschillende shifts op één dag, maar ook kwalitatief, er is vaak ook een gebrek aan vaardigheden. Niet zomaar iedereen die kookt, kan in een restaurant aan de slag als chef-kok.

'We gaan liever op restaurant dan dat we er werken. De voorbije maanden was de horeca lange tijd gesloten, maar sinds de opening zien we dat heel veel uitbaters dringend op zoek zijn naar extra personeel. Daarom gaan we vanaf 1 september het aantal opleidingen bij partners van VDAB stevig uitbreiden. Er komen bijna 450 opleidingstrajecten bij. Dat gaat bijvoorbeeld over keukenmedewerker, hulpkok of kelner', aldus de minister.

Matthias De Caluwe, CEO Horeca Vlaanderen: 'Het personeelstekort in de horeca is na corona acuut.  Uit een recente bevraging bij onze leden blijkt dat maar liefst drie op de vier horecaondernemers momenteel medewerkers zoekt. Dit tekort was al jaren een groot probleem in de horeca, maar door de twee lockdowns zijn veel werknemers noodgedwongen in een andere sector gaan werken en niet meer teruggekeerd. Hierdoor is de uitdaging dus nog groter geworden. Indien het tekort niet ingevuld kan worden, overweegt zelfs 52 procent van onze ondernemers om een extra dag in de week te sluiten om dit zo op te vangen.'

Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder van VDAB: 'VDAB staat samen met zijn partners klaar met een stevig opleidingsaanbod. Nu komt het erop aan om de opleidingsplaatsen in te vullen zodat we het tekort in de horeca kunnen verlichten. Voor geïnteresseerden is het vooral belangrijk om te weten dat deze sector een heel gevarieerde sector is, met veel verschillende jobmogelijkheden, zowel qua inhoud, uurschema als werkomgeving. Aan werkgevers in de horeca vragen we om kandidaten een kans te geven. VDAB kan hen daarin ondersteunen.'

Het volledige bericht van de minister kan u hier lezen.