Beleidsnieuws

Opleidingsplan 2020 stand van zaken

Brussels minister van Economie en Tewerkstelling Didier Gosuin (DéFI) heeft een stand van zaken over het Brusselse Opleidingsplan 2020 gepubliceerd. Het doel van dat plan is het tewerkstellingspercentage van de Brusselaars te doen stijgen, door hun competenties en hun certificeringsniveau te verbeteren.

In de eerste plaats richt het Opleidingsplan zich tot doelgroepen die de grootste moeilijkheden ondervinden op de arbeidsmarkt, namelijk jongeren en laaggeschoolden. Jaarlijks schrijven meer dan 3.000 jongeren zonder enige vorm van kwalificatie zich bij Actiris in. In totaal heeft 36% van de bij Actiris ingeschreven werkzoekenden geen diploma secundair onderwijs, terwijl slechts voor 10% van de vacatures geen specifieke competenties vereist zijn.

Het Opleidingsplan 2020 wordt in de eerste plaats gerealiseerd door Bruxelles Formation, zijn partners van de Organismes d’Insertion Socio-Professionnelle en van het onderwijs voor sociale promotie. In 2017 is al 80% van de einddoelstelling van 20.000 werkzoekenden opgeleid in 2020 bereikt. Bovendien is het uitstroompercentage naar werk aan het einde van de professionaliserende opleidingen gestegen van 56,9% in 2013 naar 65,3% in 2016. We stellen eveneens een sterke stijging voor de opleiding van werknemers vast. De operatoren hebben immers meer dan 90% van de doelstelling bereikt, namelijk 12.000 werknemers die in 2020 opgeleid zullen zijn.

Twee pijnpunten worden nu aangepakt: men wil het afhaken tijdens het opleidingstraject verhelpen en meer samenwerken met de bedrijfswereld. Er wordt 1 000 000 euro vrijgemaakt om de opleidingstrajecten veilig te stellen.