Nieuws uit de sector

Op weg naar zelfstandig ondernemerschap

Shrabani is één en al enthousiasme en energie wanneer ze aan Tracé Brussel vzw vertelt hoe ze als werkzoekende de lockdown beleeft. Ze is sinds een jaar in België en woont hier met haar man. Via een vriendin kwam ze in contact met InBrussel, dat onder meer jobcoaching en begeleiding voor werkzoekenden aanbiedt. Shrabani is duidelijk heel blij dat ze haar weg heeft gevonden naar één van de Brusselse AAZW-organisaties (Atelier Actief Zoeken naar Werk).

Shrabani is gestart met haar begeleiding op 20 maart. Op het moment dus dat in ons land de pauzeknop werd ingedrukt en we met ons allen in ons kot moesten blijven. Shrabani heeft dit niet aan haar hart laten komen en haar coaching aangevat via Skype. Gelukkig is ze in het bezit van een laptop, want anders zou ze het toch wel veel moeilijker vinden om te communiceren. Shrabani is afkomstig uit India en spreekt vlot Engels, maar zit momenteel ook in het A2-niveau van de Franse les. In India behaalde ze een diploma van leerkracht aardrijkskunde en volgde ook studies administratie. Ze hoopt in die richting iets te vinden qua werk. Samen met haar coach werkten ze onder andere aan haar cv en niet zonder fierheid vertelt ze dat ze nu 3 versies van haar cv heeft. Toch is het tijdens deze lockdown-periode niet evident om werk te vinden. Ze kreeg dan ook al meermaals het antwoord dat er geen aanwervingen (meer) worden gedaan.

Toch geeft ze de moed niet op. Meer zelfs, ze zit vol plannen en het uitwerken ervan doet ze niet alleen. Het is duidelijk dat ze bij InBrussel niet alleen een goede jobcoach heeft gevonden, maar ook iemand die met haar meedenkt en die haar bijstaat met raad en daad. Ze verwezen haar ook door naar andere organisaties  en instanties die haar konden helpen om haar weg te vinden in de wereld van het zelfstandig ondernemerschap.

Het begon allemaal met een feestje dat ze organiseerde voor vrienden en waar de gasten vol lof waren over haar kookkunsten ('Your food is too good!'). Al gauw werd ze door vrienden en kennissen gevraagd om voor hapjes te zorgen tijdens verjaardagsfeestjes en andere familiale bijeenkomsten. Shrabani wil geen restaurant openen, maar wel een klein cateringbedrijfje dat authentieke Indiase gerechten voorschotelt. Ze mikt met haar traditionele keuken niet alleen op de Indiase gemeenschap hier, maar wil haar take away aanbod (enkel ontbijten en snacks, geen volledige menu’s) ook aan bedrijven en andere liefhebbers aanbieden. En zo kreeg ik nog te horen dat er heel veel Indiase kruiden zijn die we niet kennen en er zeker 50 soorten thee zijn die ze bij de snacks wil serveren.

De lockdown heeft het enthousiasme, het doorzettingsvermogen en de passie van deze opmerkelijke dame alvast niet getemperd. Ze is duidelijk erg blij met de begeleiding en de kansen die ze krijgt en kijkt vol vertrouwen naar de toekomst. Ze hoopt ook met haar verhaal een positieve noot te laten weerklinken en anderen te inspireren.