Beleidsnieuws

Ontwerpdecreet duaal leren

Op haar zitting van 9 februari 2018 keurde de Vlaamse Regering het ontwerpdecreet duaal leren van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) goed. 

Het ontwerpdecreet werd aangepast aan de opmerkingen van de Raad van State en de opmerkingen van de SERV, de VLOR en de Raad van Bestuur van Syntra Vlaanderen. Als gevolg van een opmerking van de Raad van State over de bevoegdheid van VDAB om in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in het provinciaal overlegforum duaal leren te zetelen, wordt Actiris toegevoegd aan het forum.

Het decreet definieert ook de aanloopfase. Leerlingen die willen instappen in een duaal traject maar geen werkplek gevonden hebben kunnen zich inschrijven in de aanloopfase. Deze is bedoeld voor arbeidsbereide jongeren die nog niet over voldoende competenties beschikken om in te stappen in een duale opleiding en bijgevolg geen overeenkomst hebben met een werkgever. In een aanloopcomponent, gebaseerd op het standaardtraject van een duale opleiding, krijgen die jongeren extra ondersteuning om een zo snel mogelijke instap in duaal leren te realiseren. Het ontwerpdecreet zal, na goedkeuring van het Vlaams Parlement, in werking treden op 1 september 2019.

Door te klikken op de volgende links kunt u het ontwerp decreet duaal leren, de memorie van toelichting, de nota aan de leden van de Vlaamse Regering en het advies van de Raad van State raadplegen.