Publicaties en analyse

Onderzoek bij Vlaamse werkzoekenden naar vraag en aanbod van activering

Het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA) publiceerde recentelijk een VIONA-onderzoek naar vraag en aanbod van activering. De studie trachtte de vraag te beantwoorden wat het Vlaamse arbeidsmarktbeleid aanbiedt aan wie.

Het onderzoek bood een unieke kans om de populatie van werkzoekenden in relatie tot het (volledige) Vlaamse arbeidsmarktbeleid te bestuderen, na te gaan hoe de verschillende maatregelen zich t.o.v. elkaar verhouden en of de beleidsinstrumenten aangepast zijn aan de diverse noden van verschillende types werkzoekenden. 

De volledige populatie van nieuw ingeschreven werkzoekenden in Vlaanderen werd gerangschikt op basis van de afstand tot de arbeidsmarkt, oftwel de geschatte kans om binnen zes maanden werk te vinden. De VDAB ontwikkelde een statistisch model om deze kans, die we de profilingsscore noemen, accuraat te schatten op basis van kenmerken van de werkzoekende. Het rapport bestaat uit 3 delen: een (statistische) profiling in het buitenland en bij de VDAB, het Vlaamse arbeidsmarktbeleid en tenslotte een synthese en beleidsaanbevelingen. 

De onderzoekers berekenden welk aandeel van de werkzoekenden binnen het eerste jaar werkloosheid niet heeft deelgenomen aan een Vlaamse maatregel voor activering en ook niet uit de werkloosheid stroomde. Daaruit bleek dat van alle 288 765 werkzoekenden die zich inschreven bij VDAB in 2016, 24% (69 199) niet heeft deelgenomen aan een maatregel, en ook niet uitstroomde naar werk binnen 12 maanden na inschrijving. Indien men vervolgens de uitstroom naar werk verruimde tot de uitstroom uit de werkloosheid (uitstroom om een andere reden dan werk), bedroeg de onbenutte reserve na één jaar nog altijd 41 359 werkzoekenden (14%). Ludo Struyven (HIVA): 'Met andere woorden, tussen 14% en 24% glipt na het eerste jaar tussen de mazen van het net. Hier kan de nieuwe Vlaamse regering op inzetten, door het activeringsvangnet in het eerste jaar werkloosheid sluitend te maken.'

Een positieve noot in dit onderzoek was de bevinding dat het Vlaamse beleid ruim drie kwart van de werkzoekenden in het eerste jaar werkloosheid bereikte, of zij gingen zelf aan de slag. Daarvoor stonden er anno 2016 niet minder dan 35 maatregelen voor activering en tijdelijke tewerkstelling ter beschikking.

Het volledige rapport leest u hier.