Nieuws uit de sector

OCMW gerechtigden moeten zich inschrijven bij VDAB of Actiris

Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding Maggie De Block (Open Vld) zendt een omzendbrief rond betreffende de verplichting voor de OCMW’s om hun gerechtigden in te schrijven bij de gewestelijke arbeidsbemiddelingsdienst.

Met deze omzendbrief wil de staatssecretaris een kader vastleggen waarbinnen OCMW’s de beslissing van de regering, om burgers te beschermen tegen armoede en sociale uitsluiting via werk en sociale activering, moeten uitvoeren.

OCMW’s hebben de opdracht om het recht op maatschappelijke integratie te verzekeren. Dat recht kan bestaan uit tewerkstelling en/of leefloon. Maar een OCMW kan wel enkele voorwaarden stellen aan dit recht op maatschappelijke integratie. Een van die voorwaarden is werkbereid zijn, tenzij dit om gezondheids- of billijkheidsredenen niet mogelijk is. De inschrijving als werkzoekende bij de gewestelijke arbeidsbemiddelingsdienst is een eerste element in het aantonen van deze werkbereidheid.

Daarom vraagt de staatssecretaris met deze omzendbrief dat de OCMW’s er op toezien dat al hun gerechtigden zich inschrijven bij de gewestelijke arbeidsbemiddelingsdiensten of, indien nodig, begeleiding bieden bij deze inschrijving.

De volledige omzendbrief vind je hier.