Nieuws uit de sector

Nieuw sociaal-economisch pact 2030

Op maandag 7 september 2020 lanceerde Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, een ’Plan Samen Groeien’ dat breder wil denken dan de relanceplannen om de economie op korte termijn terug te herstellen. Het is ook een uitnodiging naar alle partijen, ondernemers, medewerkers, vakbonden, middenveldorganisaties en geëngageerde burgers om samen een nieuw sociaal-economisch pact tot 2030 op te stellen.

De coronacrisis toont aan dat we vaak meer kunnen dan we dachten dat er mogelijk was, maar legt ook heel wat pijnpunten bloot. Daarom is volgens Voka de prioriteit naar 2030: werken aan een gezonde en gedeelde groei. Met een economische groei van minimum 2 procent kan ook meer solidariteit en een hogere levensverwachting gecreëerd worden om tot 2030 onze economie en maatschappij beter op elkaar af te stemmen tot een duurzame, inclusieve en economisch bloeiende samenleving.

Om deze duurzame groei waar te maken, moet er ingezet worden op duurzaamheid, gezondheid en digitalisering, drie domeinen die in de toekomst enkel aan belang zullen winnen, aldus gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. Om dit te realiseren ziet Voka vijf hefbomen: innovatieve en competitieve bedrijven, een flexibele arbeidsmarkt met meer inclusie en modern, kwalitatief onderwijs, een efficiëntere digitalere overheid, een doeltreffende sociale zekerheid en fiscaliteit en ten slotte een gezonde globalisering.

Voka heeft ook een belangrijke boodschap voor de politiek: naast het feit dat de Vlaamse regering dringend haar turbo moet inschakelen, moeten er ook fundamentele hervormingen doorgevoerd worden in de arbeidsmarkt, sociale zekerheid en fiscaliteit.

Voka benadrukt dat het Plan nog niet af is. Het is een oproep aan iedereen om samen ideeën en plannen te bundelen en verder uit te werken. Meer info vindt u hier.