Netwerkevent Sociale Inschakelingsondernemingen

Op donderdag 25 november 2021 werd in de voormiddag het online Netwerkevent voor de Sociale Inschakelingsondernemingen georganiseerd met medewerking en steun van GOB Bestuur Economie en Werkgelegenheid. Dit evenement kwam er op initiatief van het Adviesagentschap Sociale Economie van Tracé Brussel vzw. Oorspronkelijk zou dit evenement plaatsvinden in het Beroepenpunt en was het een gelegenheid voor de Nederlandstalige gemandateerde sociale inschakelingsondernemingen om elkaar nog eens in levende lijve te ontmoeten en nader kennis te maken met het aanbod van het Beroepenpunt. Vanwege de versterkte veiligheidsmaatregelen werd het event uiteindelijk toch online gehouden.

Het event werd ingeleid door het Adviesagentschap Sociale Economie en bevatte ook een toelichtend woordje over het Beroepenpunt. Vervolgens gaf de heer Peter Michiels, directeur-generaal van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel – Economie en Werkgelegenheid een reflectie over het nieuw wetgevend kader voor de sociale economie en de evolutie van de sociale inschakeling in de toekomst. Zo noemt Peter Michiels het nieuw wetgevend kader voor de sociale economie op veel vlakken een verbetering; er zijn meer financiële middelen en de financiering voor omkadering valt nu ook duidelijk binnen het kader van een DAEB mandaat (Dienst voor Algemeen Economisch Belang). Er is ook meer zichtbaarheid voor het concept ‘sociale onderneming’ en ook de adviesagentschappen kunnen binnen dit kader erkend en gefinancierd worden.

Peter Michiels gaf ook al enige toelichting over acties die men in de toekomst wil ondernemen. Zo wil men onder andere via enkele digitale tools werk maken van een vereenvoudigd administratief proces voor de erkenning en de mandatering. Ook wil men zorgen voor meer samenhang tussen het inschakelingsprogramma op basis van het mandaat en het competentieverwervingsplan gevraagd door de OCMW's in het kader van de opvolging van de werknemers met een inschakelingsbetrekking als bedoeld in artikel 60, §7. Tenslotte wil men ook de digitale kloof bij de doelgroepwerknemers verkleinen door de inschakelingsondernemingen bepaalde tools aan te reiken en wil men ook nagaan welke hinderpalen er zijn voor nieuwe promotoren op vlak van mandatering.

Na de inleidende speeches werden er drie werktafels georganiseerd rond het thema ‘De relatie tussen de sociale inschakelingondernemingen en de reguliere arbeidsmarkt’. Elk werktafel focuste op zijn eigen problematiek dat steeds het algemene thema benaderde en werd ook geleid door een expert in het werkveld. De eerste werktafel draaide rond het behouden en optimaliseren van het marktevenwicht tussen de sociale inschakelingsondernemingen en de reguliere economie. Deze werktafel werd geleid door Frans De Keyser, adviseur externe opdrachten bij BECI. De tweede werktafel ging over hoe men een verhoogde samenwerking tot stand kon brengen met de reguliere werkgevers binnen het inschakelingstraject, door onder andere bedrijfsbezoeken, stages of oriëntatiedagen te organiseren. Deze werktafel werd geleid door Yves Desmet, directeur bij het bedrijf Isoltechnics, die reeds op regelmatige basis samenwerkt met de sociale economie. De derde werktafel ging over hoe men de doorstroom naar de reguliere arbeidsmarkt kan verbeteren. De werktafel werd geleid door Isabelle De Meyer, senior job coach bij Risesmart Randstad.

Er volgt nog een volledig verslag van zowel de inleidende speeches alsook de discussies die werden gevoerd binnen de werktafels. Wil je graag het verslag van het event ontvangen, stuur dan een mailtje naar het Adviesagentschap Sociale Economie.