Beleidsnieuws

Monitoring van vroegtijdige schoolverlaters

‘Samen tegen Schooluitval’ is een actieplan dat in de vorige legislatuur werd ontwikkeld door de toenmalige ministers van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), van Werk Philippe Muyters (N-VA), en van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Met dit plan tracht men te vermijden dat jongeren van de radar verdwijnen nadat ze de schoolbanken verlaten hebben en sneller begeleid worden in het kader van een heroriëntering door VDAB en partnerorganisaties.

Om dit te realiseren werd in het plan o.a. beslist om gegevens van vroegtijdige schoolverlaters tussen het secundair onderwijs en VDAB uit te wisselen. De datadeling kende een volwaardige ingang vanaf het schooljaar 2017-2018. In antwoord op een schriftelijke vraag van Peter Van Rompuy (CD&V) over de profielen van vroegtijdige schoolverlaters onderlijnde Vlaams minister van Onderwijs, Ben Weyts (N-VA), eerst de transparantie van de gevalideerde statistieken die jaarlijks over dit thema worden gepubliceerd alsook de interactieve toepassing dataloep.

Minister Weyts: ‘Er zijn inderdaad belangrijke regionale verschillen. Vooral in de grote centrumsteden, zoals Brussel en Antwerpen, ligt de proportie vroegtijdig schoolverlaten aanzienlijk hoog. Die variaties zijn in belangrijke mate toe te schrijven aan verschillen in de leerlingenpopulatie. Steden en gemeenten met relatief grote aantallen kansarme leerlingen, tellen doorgaans ook meer vroegtijdige schoolverlaters. Ook de thuistaal is een belangrijke factor. Bij jongeren die thuis met geen enkel gezinslid Nederlands spreken, lag de kans op vroegtijdig schoolverlaten in 2018-2019 meer dan 3 keer zo hoog als bij jongeren die thuis uitsluitend Nederlands spreken (respectievelijke 26,1% en 7,6%).’

De cijfers tonen een neerwaartse trend tussen 2009 en 2015, gevolgd door een opwaartse trend tot de laatste meting van 2019. Vroegtijdig schoolverlaten wordt niet enkel door school gerelateerde problemen veroorzaakt, zoals schoolmoeheid, maar ook door de aantrekkingskracht van de arbeidsmarkt. De krapte op de arbeidsmarkt nam in de periode tussen 2015 en 2019 sterk toe. Hierdoor werd voor een aantal jongeren de verleiding groter om vroegtijdig de schoolbanken te verlaten. In het Brussels hoofdstedelijk gewest daalde hun aantal van 301 in het schooljaar 2017-18 naar 269 in 2018-19 en 226 in 2019-20. Daarnaast stellen we in de data vast dat meer dan 1/3e van de vroegtijdige schoolverlaters twee jaar na vroegtijdig schoolverlaten zich inschrijft in een tweede kans leerweg.

Het volledige antwoord lees je hier.