Beleidsnieuws

Minder werkaanbiedingen in 2020

In het Brussels Parlement stelde Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) een vraag aan Brussels minister van Werk en Beroepsopleiding Bernard Clerfayt (DéFI) over het aantal werkaanbiedingen in 2020. Actiris ontving 31.968 werkaanbiedingen in 2020, een daling van 9% in vergelijking met de 35.063 aanbiedingen die in 2019 geregistreerd werden. 

Een aantal sectoren sprongen eruit: het aantal vacatures in de horeca daalde met zowat 50%, in de groot- en detailhandel met 36%, in de vrije beroepen en wetenschappelijke en technische activiteiten met 33% en in de vervoer- en opslagsector met 26%.

Daartegenover staat ook dat bepaalde sectoren net voor méér vacatures zorgden. De zeldzame stijgers zijn onder meer de sectoren rond financiële activiteiten en verzekeringen (+55%), de bouwnijverheid (+20%) en het openbaar bestuur (+22%). 'De voornaamste taak zal nu zijn om mensen toe te leiden naar sectoren die, dankzij of ondanks de coronacrisis, heel wat groeipotentieel hebben’, aldus Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V), die deze cijfers opvroeg bij de Brusselse minister van Werk en Beroepsopleiding, Bernard Clerfayt (DéFI).

Opvallend werden ook in de gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening minder werkaanbiedingen geregistreerd (-6%). Debaets peilde daarom ook naar het succes van het platform ‘Ik zorg voor Brussel’, waarbij medische en niet-medische profielen gezocht worden voor de medische sector. Actiris neemt daarvoor een deel van de preselecties op zich maar geeft aan dat het soms bijzonder moeilijk is om personen te vinden die over het juiste profiel beschikken.

‘De arbeidsmarkt zal er onvermijdelijk wat anders gaan uitzien na deze gezondheidscrisis’, besluit Debaets, ‘Thuiswerk zal structureel geïntegreerd raken en het belang van digitalisering zal er enkel maar verder op groeien. We moeten dus volop inzetten op het versterken van de digitale competenties van Brusselaars, zodat ze zich makkelijk thuis kunnen voelen op die nieuwe arbeidsmarkt.’

Het volledige vraag en antwoord vindt u via deze link.