Publicaties en analyse

Migratie tussen de gewesten van België

Het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA) publiceerde recentelijk een onderzoeksrapport over de migraties tussen de gewesten van België. 

Deze studie onderzocht de recente migratiestromen tussen de drie gewesten in de periode 1997-2016. Daaruit bleek dat over deze periode van 20 jaar de interregionale migratiebewegingen zijn toegenomen. Een opvallende stijging zag men vooral tussen het Brussels en Vlaams Gewest: in 2016 hebben 24 000 inwoners het Brussels Gewest verlaten om zich in Vlaanderen te vestigen. Dit is een stijging met 55 %, ten opzichte van de situatie in 1997. Zowel met het Vlaams als met het Waals Gewest -voor elk van de opeenvolgende perioden van vijf jaar- ontving het Brussels Gewest minder migraties dan ze er uitstuurde naar elk van beide gewesten, waardoor het interregionaal migratiesaldo stelselmatig negatief uitviel voor Brussel. 

Maar ook op het niveau van gemeenten waren er verschillende globale tendensen waar te nemen. Zo bleef de Brusselse randverstedelijking de motor van de interregionale migratie over de ganse periode van 20 jaar.  De gemeenten die het dichtst bij het BHG liggen waren immers de grootste begunstigden van de migratie-uitwisselingen, die globaal gezien nadelig waren voor het Brussels Gewest. 

U leest de volledige publicatie hier