Beleidsnieuws

Meerjarenplan VGC

Het strategisch meerjarenplan 2021-2025 van de VGC is de verdieping en de uitwerking van het bestuursakkoord ‘Brussel is wat we delen’ 2019-2024. Het plan vertaalt de beleidskeuzes in een reeks doelstellingen en acties voor de komende jaren.

'De VGC richt zich vanzelfsprekend tot de Nederlandstalige Brusselaars, maar net zo goed tot iedereen die zich aangesproken voelt door het Nederlandstalige netwerk van diensten en voorzieningen, of die er spontaan mee in contact komt. Dat zijn veel mensen, met de meest uiteenlopende achtergronden, noden en passies. Maar het is geen abstracte groep. Door het ontzettend fijnmazige N-netwerk, dat in alle gemeenten aanwezig is, in honderden Brusselse buurten, en door een versterkte uitbouw van organisaties, diensten en werkingen, spreken we telkens échte mensen aan, met reële vragen, behoeften, dromen of ideeën', luidt het in de inleiding.

Het strategisch meerjarenplan 2021-2025 bestaat uit zeven beleidsdoelstellingen. Die zeven doelstellingen en de daaraan gekoppelde actieplannen en acties vormen het inhoudelijke raamwerk van het meerjarenplan en geven aan welke toekomstvisie de VGC heeft voor Brussel. Concreet gaat het hier over de items ‘Brusselaars kunnen hun talenten maximaal ontwikkelen’, ‘Brussel is een kind- en jeugdvriendelijke stad’, ‘We bouwen mee aan een meertalig Brussel’, ‘We betrekken alle mogelijke Brusselaars bij het vormgeven van ons beleid en aanbod’, ‘Brussel is een bruisende en levendige stad, waar mensen zich met elkaar verbonden voelen’, ‘Brussel zorgt en beweegt’ en ten zevende ‘De VGC is een wendbare en samenwerkende overheid’.

Inzake onderwijs zijn er de volgende doelstellingen: ‘Via een flankerend onderwijsbeleid versterkt de VGC gelijke onderwijskansen en de toegang tot het Nederlandstalig onderwijs’, ‘De VGC engageert zich om blinde vlekken in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel weg te werken’, ‘Brusselaars krijgen meer leerkansen en kunnen levenslang en levensbreed leren in Brussel’, ‘We trekken (Brussels) talent aan in het N-netwerk en zorgen voor de nodige ondersteuning’ en ‘We schatten het engagement van Brusselaars naar waarde en ondersteunen waar mogelijk’. Uiteraard worden deze doelstellingen verder uitgewerkt en geconcretiseerd in het 52 bladzijden tellende Meerjarenplan.

Er zijn ook nog onder meer de werven ‘Gezinnen met jonge kinderen vinden hun weg naar het aanbod kinderopvang en gezinsondersteuning’, ‘We hervormen de brede-schoolwerking om nog meer kinderen, jongeren en gezinnen te bereiken in Brussel’, ‘We versterken de bekendheid en de uitstraling van een open Nederlandstalig netwerk in Brussel’, ‘We ondersteunen de kennis en het gebruik van het Nederlands om de groeikansen van alle Brusselaars te versterken’ en ‘We ondersteunen de meertalige taalontwikkeling van Brusselaars’.

Aan de redactie van dit Meerjarenplan ging veel voorbereidend werk. Het plan geeft in ieder geval een duidelijke visie op waar de VGC op iets langere termijn naar toe wil in haar diverse beleidsdomeinen, inclusief een meerjarenbegroting.

Het Meerjarenplan leest u hier.