Pers

Meer dan 1 op 3 van het jobverlies treft jongeren

Behoud van talent in bedrijven is essentieel in tijden van structurele schaarste op de arbeidsmarkt en het daarmee verbonden groeiende aantal knelpuntvacatures in diverse sectoren. HR-dienstverlener Securex heeft in dat kader zopas de resultaten van zijn jaarlijks studie over het personeelsverloop gepubliceerd. Daaruit blijkt onder andere dat meer dan één derde van de werknemers die hun job verloren in 2012, jonger is dan 30 jaar. 

De percentages personeelsverloop in 2012 zijn gebaseerd op een steekproef van 53.944 Belgische werknemers uit de privésector, hierbij gebruik makend van de databanken van het Sociaal Secretariaat van Securex. De steekproef was representatief voor omvang van de onderneming en regio van tewerkstelling enerzijds, en statuut, geslacht, leeftijd en werkregime van de werknemer anderzijds.

In 2012 stellen we een daling vast van het totale personeelsverloop: van 20,45% in 2011 naar 18,88% in 2012. Uit analyse van de resultaten blijkt dat jongeren meer dan andere leeftijdsgroepen ontslagen werden in 2012, dat in vergelijking met 2011 tijdelijke contracten vaker niet verlengd werden, en dat de evolutie van het onvrijwillig verloop (ontslag of contractbeëindiging) in 2012 sterk bepaald werd door de bedrijfsgrootte.

Persbericht Securex