Beleidsnieuws

Meer begeleiding en opleiding in de sociale economie

Op voorstel van Brussels Minister van Werk en Beroepsopleiding Bernard Clerfayt (DéFI), zou er 13 miljoen euro extra worden uitgereikt voor de begeleiding en opleiding van meer dan 1620 werknemers in een tewerkstellingstraject in de sociale economie.

In het voorjaar van 2020 kregen erkende sociale ondernemingen de kans om zich te laten mandateren als sociale inschakelingsonderneming, waarbij ze ook financiering zouden ontvangen voor de begeleiding en opleiding van doelgroepwerknemers (langdurig werkzoekenden die via een tewerkstellingstraject terug klaargestoomd voor de reguliere arbeidsmarkt). Na analyse van de dossiers door een comité van deskundigen bestaande uit Actiris en de Adviesraad voor Sociaal Ondernemerschap, zouden 124 structuren het mandaat hebben gekregen.

Daarnaast zou er in 2021 ook een budget van 30 miljoen euro worden besteed aan nieuwe inschakelingsbetrekkingen, wat goed zou zijn voor 1200 extra werknemers in de sociale economie.

Volgens Clerfayt is de sociale economie, vanwege zijn grootte diversiteit en recente professionalisering, een ware springplank geworden naar de reguliere arbeidsmarkt. De meest kwetsbare werkzoekenden zijn zwaar getroffen door de economische crisis die volgt uit de coronacrisis, wat de rol van sociale economie nog eens zo belangrijk maakt.

Meer leest u hier.