Publicaties en analyse

Magazine 'Ronde van Brussel'

Op de vraag 'Hoe kunnen we het Nederlandstalig onderwijs in Brussel nog beter maken?' hebben directies en leerkrachten van achttien scholen omvangrijk geantwoord. Hun aanbevelingen worden gebruikt om het toekomstige beleid van het Brussels onderwijs uit te werken. Brussels minister en collegelid in de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) Sven Gatz (Open Vld) maakte de aanbevelingen dinsdag bekend.

Om alle opinies en suggesties van de Brusselse leerkrachten en directies te verzamelen werd er in 2020 een 'Ronde van Brussel' georganiseerd waarop 57 scholen zich inschreven en waarvan er uiteindelijk 18 werden weerhouden. Tijdens groepsgesprekken werden ideeën en voorstellen uitgewisseld over thema's als meertaligheid, infrastructuur, ouderbetrokkenheid of het leerkrachtentekort. Scholen die niet weerhouden waren voor de groepsgesprekken konden hun mening geven via een online enquête. Het resultaat is tien concrete aanbevelingen die worden opgenomen in het VGC-meerjarenplan. Het stimuleren van ouderbetrokkenheid, het voorzien in voldoende ICT-materiaal, het ondersteunen van vernieuwende pedagogische en didactische initiatieven of het aantrekkelijker maken van lesgeven in Brussel zijn enkele voorbeelden van die aanbevelingen.

Herwaardering van het beroep komt ook aan bod: 'Goede leerkrachten zijn de belangrijkste bouwstenen voor het kwalitatief hoogstaand Nederlandstalig onderwijs dat we in onze superdiverse grootstad met al haar uitdagingen willen bewaren en verder uitbouwen. Daarom zetten we zeer binnenkort prioritair in op de herwaardering van het beroep van leerkracht in Brussel. Vanaf maart starten we een campagne die het hele voorjaar zal duren', meldde bevoegd VGC-collegelid Gatz.

Er staan ook twee aanbevelingen in waar Tracé Brussel vzw enthousiast aan meewerkt. Enerzijds, met de Brusselse ‘Train the Teacher’ – een onderdeel van ‘Jump naar werk’ – zetten we mee in op vorming en ondersteuning van schoolteams. We informeren leerkrachten en directies over de stap naar de arbeidsmarkt die hun leerlingen zullen maken en geven een overzicht van de arbeidsmarktsituatie in Brussel en de Rand. Anderzijds geeft Leerwinkel Brussel informatie en advies aan jongeren en hun ouders zodat ze hun eigen leerloopbaan volledig kunnen uitstippelen. Voor schoolteams en organisaties uit het jeugd- en welzijnswerk organiseren we infosessies over thema’s zoals het behalen van een secundair diploma, verder studeren na het middelbaar, enzoverder. Door samen te werken met onder andere de Brusselse scholen bieden we een informatief aanbod aan voor Brusselaars die een leervraag hebben.

Het verslag van deze Ronde van Brussel kan u in het magazine lezen. De aanbevelingen die opgenomen zijn in het Meerjarenplan van de VGC 2021-2025 kan u hier lezen.