Publicaties en analyse

Maatschappelijke positie en participatie van personen van buitenlandse herkomst

Statistiek Vlaanderen komt met een rapport over de maatschappelijke positie en participatie van personen van buitenlandse herkomst in België.

In dit rapport werd aan de hand van een brede waaier van statistieken, gebaseerd op zowel administratieve gegevens als resultaten van  bevolkingsenquêtes, een beeld geschetst van de omvang van de groep personen van buitenlandse herkomst in Vlaanderen en hun maatschappelijke positie en participatie.  Doorheen het rapport werd duidelijk dat de maatschappelijke positie en participatie van personen van buitenlandse herkomst op tal van domeinen minder goed is dan die van personen van Belgische herkomst.  Dat is vooral het geval voor personen van niet-EU herkomst.

Enkele cijfers:

In absolute aantallen waren er in het Vlaamse Gewest in 2021 meer personen van buitenlandse herkomst dan in het Waalse Gewest (1.244.228 personen) of in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (914.976 personen). Het relatieve aandeel daarentegen is het laagste in het Vlaamse Gewest (24,2%). In het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest ging het in 2021 om 75,0% van de inwoners, in het Waalse Gewest om 34,1%.  In het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest vormen de personen met een herkomst uit de Maghreb-landen de grootste groep (257.532). 

Er bestaat een duidelijk verschil tussen de werkzaamheidsgraad van personen van Belgische herkomst en de werkzaamheidsgraad van personen van buitenlandse herkomst, vooral dan personen afkomstig van buiten de EU. In 2020 lag de werkzaamheidsgraad bij de personen van Belgische herkomst op 78%. Dat is ruim 12 procentpunten hoger dan bij personen met een EU-herkomst en 21 procentpunten hoger dan bij personen met een niet-EU-herkomst. De kloof tussen de werkzaamheidsgraad van jongeren van Belgische herkomst en jongeren van EU-herkomst bedraagt 6 procentpunten. De kloof tussen de jongeren van Belgische herkomst en jongeren van niet-EU-herkomst loopt op tot 12 procentpunten. Voor Brussel bedraagt de werkzaamheidsgraad voor personen (20-64 jaar) die geboren zijn in het land 65,1% en voor personen geboren buiten de EU 47,7%. 

De werkloosheidsgraad zoals gedefinieerd door de International Labour Organization (ILO) lag volgens de EAK-enquête van 2021 bij personen met een niet-EU-nationaliteit ruim 4 keer hoger dan bij Belgen en goed 2 keer hoger dan bij personen met een EU-nationaliteit (exclusief Belgen). Ook naar geboorteland is er een opmerkelijk maar iets kleiner verschil. De ILO-werkloosheidsgraad van personen geboren buiten de EU lag 3 keer hoger dan bij de personen geboren in België en bijna 2 keer zo hoog als bij personen geboren binnen de EU (buiten België). Wat betreft Brussel bedraagt de werkloosheidsgraad van personen (15-64 jaar) die geboren zijn in het land 10,7% en voor personen geboren buiten de EU 19,8%.

Als naar de algemene scholingsgraad of het onderwijsniveau van de bevolking wordt gekeken, blijken personen met een niet-EU27-nationaliteit of personen geboren buiten de EU27 lager geschoold. In 2021 was 42% van de niet-EU27-burgers tussen 25 en 64 jaar laagopgeleid (hoogstens een diploma van 2de graad van het secundair onderwijs). Bij de Belgen en de EU27-burgers gaat het respectievelijk om 15% en 20%. 

U vindt het volledige rapport hier.