Knelpuntberoepen in Vlaanderen en Brussel

VDAB publiceert jaarlijks een overzicht van de knelpuntberoepen in Vlaanderen. De lijst van 2014 kan je raadplegen op de VDAB website. Ook Actiris publiceerde een tijdje geleden de Brusselse knelpuntberoepenlijst op haar website.

Beide arbeidsbemiddelingsdiensten komen tot die lijst via een statistische analyse toegepast op de vacatures van 2013. De lijst werd voorgelegd aan interne diensten en consulenten van VDAB en Actiris en daarna aan sector-verantwoordelijken, sectorale organisaties, BRC’s en werkgeversfederaties.

De Vlaamse dienst voor Arbeidsbemiddeling lijst haar knelpuntberoepen op naargelang de oorzaak van de moeilijk in te vullen vacatures. Er zijn kwantitatieve oorzaken ( te lage uitstroom uit het onderwijs gericht op die jobs), kwalitatieve oorzaken (de kandidaten beschikken niet over de gevraagde competenties) en ongunstige arbeidsomstandigheden. Actiris maakt deze opdeling niet, maar vergelijkt haar cijfers wel met die van Vlaanderen en Wallonië.

Vlaamse knelpuntberoepen met kwantitatieve oorzaken zijn vooral te vinden in de technische, ICT-, bouw-, elektromechanische en onderhoudssector. De meeste knelpuntberoepen met kwalitatieve oorzaken of ongunstige arbeidsomstandigheden vinden we in volgende beroepsgroepen: commercieel bediende, gespecialiseerde administratief bediende, poets, keukenpersoneel, verkoopsondersteuners, vertegenwoordigers, verzorgenden en logistiek verantwoordelijken.  

In Brussel zijn er minder knelpuntberoepen. Technici, informatici, administratief bedienden en verkopers zijn profielen die het meest gevraagd worden in Brussel. In iets mindere mate is er nood aan ingenieurs, verplegend personeel, secretaressen, vertegenwoordigers, onderhoudsmechaniciens en keuken-, bar- en zaalpersoneel.

Wat opvalt in Brussel is dat er geen nood is aan verzorgend personeel in de zorgsector, gespecialiseerde beroepen in de bouwsector en personeel in de schoonmaaksector, terwijl dit in Vlaanderen net de sectoren zijn met een prangende vraag. Nochtans zijn dit sectoren waar veel Brusselse opleidingsorganisaties opleidingen in voorzien. Cursisten die opleiding volgen in deze sectoren maken minder kans om een job te vinden in Brussel. De Vlaamse rand biedt hen echter wel mogelijkheden. In de publicatie van Actiris vind je een overzicht van knelpuntberoepen in de Vlaamse rand. Daaruit blijkt dat er veel vraag is naar schoonmakers, verzorgend personeel, arbeiders voor magazijn, land- en tuinbouwarbeiders en plaatswerkers. De kennis van het Nederlands blijft hier wel een belangrijke voorwaarde voor het vinden van een job.