Publicaties en analyse

Knelpuntberoepen in Brussel

Het Brussels Observatorium voor Werk en Opleiding, view.brussels, publiceerde recentelijk een lijst met knelpuntberoepen in het Brussels Gewest. 

Een beroep wordt als knelpuntberoep beschouwd als de werkaanbiedingen voor deze beroepen minder gemakkelijk worden ingevuld en het aanwervingsproces te lang wordt geacht. Er werden drie oorzakelijke categorieën opgelijst en die moeten in verband worden gebracht met drie factoren, namelijk factoren van kwantitatieve aard (tekort aan kandidaten), kwalitatieve aard (kandidaten voldoen niet aan de vereisten) en factoren waarvan de oorzaak ligt in de ongunstige (of als ongunstig ervaren) arbeidsomstandigheden. 

In 2018 identificeerde men honderd knelpuntberoepen in het Brussels Gewest, 15 daarvan waren opkomende knelpuntberoepen (dit zijn beroepen die dit jaar voor het eerst in de lijst voorkomen). Voorbeelden van zulke opkomende knelpuntberoepen zijn onder andere leraar Nederlands, taxichauffeur, magazijnier, architect, etc. Van de 100 in 2018 vastgestelde knelpuntberoepen zijn er 70 sinds 2016 permanent een knelpuntberoep geweest of zijn minstens drie keer een knelpuntberoep geweest tussen 2013 en 2017. Zulke beroepen worden als structurele knelpuntberoepen beschouwd.

De volledige lijst vindt u terug in deze publicatie (overzicht vanaf p.18).