Publicaties en analyse

Kennis van inschakelingsuitkering bij Vlaamse jongeren

Als je bent afgestudeerd en na 1 jaar nog geen werk hebt gevonden, en je hebt actief gezocht naar een job, dan heb je recht op een inschakelingsuitkering. Uit een enquête van Lies Vanneste (Universiteit Gent) bij bijna 1000 Vlaamse laatstejaarsstudenten blijkt dat 8 op de 10 leerlingen het begrip inschakelingsuitkering niet kent. En van de 2 op de 10 leerlingen die de term wel kent weet nauwelijks iemand wat het precies inhoudt. 

Volgens de enquête zijn er verschillende oorzaken waarom leerlingen de inschakelingsuitkering niet kennen. De complexiteit van de wetgeving, leerlingen denken geen nood te hebben aan de inschakelingsuitkering omdat ze verwachten onmiddellijk een job te vinden, zijn mogelijk oorzaken. Maar het feit dat leerlingen onvoldoende geïnformeerd worden speelt zeker ook mee. Leerlingen geven zelf aan dat ze meer en beter geïnformeerd willen worden over de inschakelingsuitkering. Het onderwijs is volgens de leerlingen verantwoordelijk om hen goed te informeren over de arbeidsmarkt.

De resultaten uit dit onderzoek zijn niet nieuw. Ook De Ambrassade deed eind vorig jaar een participatief belevingsonderzoek bij Vlaamse jongeren over de overgang van schoolbanken naar de werkvloer. Een conclusie uit dit onderzoek was: “Het onderwijs moet jongeren voorbereiden op de toekomst en dus ook op de arbeidsmarkt.”

We gaan ervan uit dat de kennis van de inschakelingsuitkering bij de Brusselse jongeren die deelnemen aan het project Jump naar werk beter is. In de workshop van Actiris en VDAB komen ze alles te weten over de inschakelingsuitkering en wat ze moeten doen om deze uitkering te ontvangen.

Onderzoek van Lies Vanneste (Universiteit Gent)      
Onderzoek van De Ambrassade