Nieuws uit de sector

Jeugdwerkloosheid: Europa, Vlaanderen, Brussel

Dat jeugdwerkloosheid een hot topic is dat wist u al. Ook de voorbije week stond het thema van jeugdwerkloosheid op de agenda van Tracé Brussel. Een week die begon met een studiebezoek aan Thessaloniki in het kader van Let’s move the market. De week sloot af met een studiedag van de Koninklijke Vlaamse Academie. En tussendoor hadden de Brusselse SPI partners een boeiende uitwisseling met de dienst Youth Guarantee van Actiris om te vernemen welke initiatieven Actiris neemt in de strijd tegen de jeugdwerkloosheid. Europa - Vlaanderen - Brussel, alle niveaus kwamen aan bod.

Let’s move the market – Thessaloniki

Van woensdag 4 december tot vrijdag 6 december 2013 waren de partners van het EU-project Let’s move the market te gast in Thessaloniki. Tijdens het bezoek aan het Ergani Centre – de Griekse partner in het project- werd er een zeer duaal beeld opgehangen. Enerzijds was er professor Dr. Joanna Papavasileiou. Zij stelde dat de boodschap die aan haar studenten werd gegeven één was van “do it yourself”. Verwacht geen steun, van niemand. Als je het later wil maken zal je je eigen job moeten creëren. Een vrij pessimistische en negatieve boodschap die gegeven werd door iemand van wie je misschien zou verwachten dat ze jongeren juist terug zelfvertrouwen, ambitie en hoop in de toekomst geeft.

In de namiddag werd een bezoek gebracht aan de vrijwilligersgroep van “Thessaloniki 2014, the European Youth Capital 2014”. Hier spraken we met een aantal vrijwilligers die zich 100% engageren om van dit evenement dat een jaar duurt een succes te maken. Hun belangrijkste drijfveer om te participeren was om hun eigen netwerk uit te breiden. (Inter)nationale contacten leggen die hopelijk in de toekomst zullen renderen. Daarbij komt dat het merendeel van de jongeren veel vrije tijd hebben. Ze zijn immers bijna allemaal op zoek naar een job. En hebben via dit vrijwillig engagement, zoals ze zelf aangeven, een zinvolle tijdsbesteding.

In Thessaloniki wonen 1,5 miljoen inwoners. 65% van de jongeren heeft geen job.

                                                           

Surf naar www.letsmovethemarket.eu voor een fotoverslag en de presentaties van de sprekers van het evenement in Brussel dat plaatsvond van 6 tot 8 november 2013.

Interzonale overlegcommissie – Tracé Brussel

Vorige dinsdag 10 december werden de SPI partners ontvangen bij de dienst Youth Guarantee van Actiris op het De Brouckèreplein 26. Een eerste boodschap die gegeven werd is dat de Actiris-agentschappen de eerstelijnsdienst zijn en blijven. Een jongere zal zich dus eerst moeten aanmelden in een agentschap om zich in te schrijven. Samen met de consulent zal dan bekeken worden of een doorverwijzing naar de dienst Youth Guarantee wenselijk is. De dienst Youth Guarantee wil het engagement aangaan om garant te staan dat ze elke Brusselse schoolverlater binnen de 6 maand een job, stage of beroepsopleiding kunnen aanbieden. In eerste instantie zet de dienst in op instapstages. We bevinden ons op de grens van gewest- en gemeenschapsbevoegdheden. De instapstages worden opgevolgd door 13 jobcoaches maar het opleidingsplan van de stage zal altijd moeten goedgekeurd worden door ofwel Bruxelles Formation of de VDAB. Deze ganse procedure, van aanvraag door de jongere van een instapstage tot ondertekening van het contract, duurt gemiddeld een maand.  

Congres Denkersprogramma jeugdwerkloosheid – Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.

“De problematiek van jeugdwerkloosheid is wetenschappelijk diepgaand en veelvuldig onderzocht. Nu zal het de kunst zijn om de resultaten van de wetenschap toe te passen en met oplossingen te komen”. Deze quote van de congresvoorzitter heeft veel waarheid in zich. Ook tijdens dit congres werd een schare van (inter)nationale beleidsmakers en onderzoekers op het podium gebracht die hun wetenschappelijk onderzoek rond jeugdwerkloosheid kwamen toelichten.

Een aantal (beleids)aanbevelingen:

  • “Europa heeft jeugdwerkloosheid bovenaan de agenda geplaatst, en zal blijvende financiële incentives geven aan de lidstaten voor de komende jaren”. Herman Van Rompuy – voorzitter Europese Raad.
  • “Het onderwijs verliest te veel jongeren onderweg. De ongekwalificeerde uitstroom zorgt voor scarring effects die de maatschappij op termijn voor gigantische (financiële) uitdagingen plaatst”. Dirk Van Damme – OESO.
  • “Hoger onderwijs zal in het midden van de 21ste eeuw gelden als minimum kwalificatie”. Dirk Van Damme – OESO.
  • “Instromen in een job waarin men overschoold is, vertraagt de overgang naar een adequate job. Arbeidsbemiddelingsdiensten moeten beseffen dat jongeren ‘verplichten’ om een job onder hun niveau aan te nemen zeer nadelige gevolgen heeft.” Stijn Baert – UGent.
  • “Vanaf 2015 zal er een groot tekort zijn aan jonge werknemers ter vervanging van oudere werknemers. Dit zijn kansen voor jonge werknemers”. Jan Smets – ondervoorzitter Hoge Raad voor de Werkgelegenheid.
  • “Inschakeling via arbeidsbemiddelingsdiensten in scholen.” Jan Smets – ondervoorzitter Hoge Raad voor de Werkgelegenheid.
  • “Positief oriënteren naar technisch en beroepsonderwijs en promoten van alternerend leren”. Jan Smets – ondervoorzitter Hoge Raad voor de Werkgelegenheid.
  • “Jeugdwerkloosheid is structureel - en dus niet enkel conjunctureel - hoger in België dan elders in Europa”. Bart Cockx – UGent.  
  • “Overzitten verslechtert de schoolprestaties”. Bart Cockx – UGent.  
  • “6 miljard spendeert Europa aan jeugdwerkloosheid, 1500 miljard had men over om de banken te redden. Misschien is de 6 miljard wat weinig”. Monica De Coninck – Minister van Werk.

Bekijk de presentaties en papers van het congres.