Publicaties en analyse

Jaarverslag VDAB

De VDAB publiceerde onlangs zijn jaarverslag 2018.

Het jaarverslag illustreert de VDAB-aanpak bij de realisatie van het Vlaamse opleidings- en tewerkstellingsbeleid en geeft een duidelijk beeld van de werking en de resultaten van haar dienstverlening.

In 2018 presteerde de arbeidsmarkt opnieuw goed, met een Vlaamse werkzaamheidsgraad die 74% bedroeg. Tegelijkertijd was dit ook het hoogste niveau ooit en niet zo ver meer af van 76%-doelstelling tegen 2020. Ook positieve evoluties waren waar te nemen op vlak van werkloosheid: de werkloosheidsgraad (volgens ILO-criteria) bedroeg nog slechts 3,6%, de helft van het EU-gemiddelde. Bovendien verliep de uitstroom van werkzoekenden naar werk vlotter en werden er meer vacatures ontvangen. 

Maar desondanks deze positieve evoluties, moet men rekening houden met enkele uitdagingen. Zo bleek uit een studie van Agoria dat het aantal niet-ingevulde vacatures tegen 2030 op 584.000 staat indien men niet sterk en vooral arbeidsmarktbreed ingrijpt op vlak van activering, upgrading en omscholing. Daarnaast is er ook nog de War for Talent die men dreigt te verliezen zonder bijkomende, co-creatieve inspanningen om de talentenvijver te verdiepen, te verbreden en te verrijken. De verdieping vereist dat men blijft investeren in de integratie van kansengroepen die het moeilijkst uitstromen naar werk.

Om op deze uitdagingen antwoord te bieden, paste VDAB haar dienstverlening aan. In 2018 maakte de arbeidsbemiddelingsdienst zich klaar voor de toekomst met een doorgedreven sectorale organisatie, een nieuw dienstverleningsmodel, de eerste operationele stappen naar een competentiegerichte arbeidsmarkt en een versterkte activerende bemiddeling. 

Het jaarverslag kan u hier raadplegen.