Publicaties en analyse

Jaarverslag RVA

De RVA publiceerde onlangs zijn jaarverslag 2018, met de belangrijkste ontwikkelingen en realisaties van het voorbije jaar.

De belangrijkste evoluties van 2018 wat betreft de arbeidsmarkt, werkloosheid en uitkeringen werden op een rijtje gezet. Zo daalde de vergoede werkloosheid voor het vijfde jaar op rij met 10% oftewel 48.814 eenheden. En ook de volledige en tijdelijke werkloosheid kende een daling.

Wanneer we kijken naar de volledige werkloosheid, zijn er eveneens dalingen in de twee groepen: bij de uitkeringsgerechtigde werkzoekenden is dit -6,8%; bij de uitkeringsgerechtigde niet-werkzoekenden is dit -37,1% (vrijgestelde oudere werklozen) en -14,6% (vrijgestelde SWT’ers). Bovendien daalde de laatste vijf jaar daalde het jaargemiddelde van het aantal vergoede volledig werklozen met 212.583 eenheden, wat te verklaren valt door onder andere de groei van de werkgelegenheid met 59.000 eenheden in 2018, de actieve bevolking en de bevolking op werkleeftijd die minder verhogen dan voordien en de meer talrijke uitstromers naar het pensioen, en het effect van meerdere hervormingen voor het ondersteunen van de werkgelegenheid of voor het hervormen van de werkloosheidsverzekering. 

Tenslotte kan men een daling waarnemen van de tijdelijke werkloosheid (-7,2%). Het aantal dagen tijdelijke werkloosheid ingevolge gebrek aan werk als gevolg van economische redenen, reflecteert de evolutie van de conjunctuur het meest en is forser gezakt (-11,5%).

U kan het volledige jaarverslag hier (Vol.1) en ook hier (Vol.2) raadplegen.