Publicaties en analyse

Jaarverslag Groep INTRO

Met een inclusieve samenleving als doel maakt Groep INTRO samen met medewerkers, partners en bedrijven werk van persoonlijke groei. Ze doen dit via tewerkstelling, vorming, coaching en advies. Ook in 2020 bleef Groep INTRO in al haar werkdomeinen breed ingebed in het werkveld, speelde een belangrijke rol in partnerschappen en nam zowel op Vlaams als Brussels niveau deel aan diverse samenwerkingsverbanden en overlegstructuren.

'Ons maatwerkbedrijf levert duurzame producten en diensten aan bedrijven, lokale besturen en particulieren. We zijn actief in een aantal domeinen : horeca, groen, hout, renovatie, energie en fiets en mobiliteit. Onze medewerkers in het maatwerkbedrijf hebben een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Bij ons hebben zij een betaalde job en kunnen (geleidelijk en voor zover mogelijk) doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Om zowel de tewerkstelling bij ons als de eventuele doorstroom optimale kansen te geven, heeft elke medewerker een coach, die samen met de werkleider en de projectleider het begeleidingsteam vormt van elke medewerker', luidt het in de inleiding.

In het jaarverslag worden ook een aantal interessante projecten in het Brussels Gewest beschreven.

'Meer dan ooit ontdekken mensen hoeveel deugd het kan doen om in de natuur te zijn', stelt Groep INTRO, 'maar voor wie in Bussel woont, is een dagelijks ommetje in een goed onderhouden stadspark ook al heel wat. Wat velen niet weten, is dat Brussel de groenste hoofdstad van Europa is. Dat heeft ze voor een groot deel te danken aan het prachtige Zoniënwoud. Maar ook in de stad is er meer groen dan je zou denken. Zo vind je alleen al aan parken zo’n 400 ha groen in Brussel.' Groep INTRO onderhoudt wekelijks zes parken, respectievelijk één in Anderlecht, Brussel, Sint-Joost-ten-Node, Schaarbeek en twee in Molenbeek. 25.000 liter water werd gegoten aan de planten en struiken in de Brusselse parken tijdens de zomer mét hittegolf. Zeker tijdens de gezondheidscrisis van het afgelopen jaar waren de parken voor vele mensen een waardevolle rust- en ontmoetingsplaats. Dat zag men jammer genoeg ook aan het zwerfvuil dat achtergelaten werd. In 2020 verzamelde Groep INTRO maar liefst 2.444 kg zwerfvuil, van minuscule peukjes tot achtergelaten meubilair.

De Groep INTRO-renovatieploegen van Brussel, Aalst, Melle en Temse zijn trouwe partners voor verschillende huisvestingsmaatschappijen en OCMW’s voor de uitvoering van kleine, middelgrote tot grote opdrachten. Een lavabo vervangen, een zolder leeghalen, een gipsplaat aanbrengen, de kinderopvang schilderen, vochtproblemen oplossen, een gevel renoveren, het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Daarnaast volgen elk jaar 50 tot 60 mensen een vooropleiding Zorg. 'Zorgberoepen zijn knelpuntberoepen in Brussel', zegt teamleider Bien, 'wij werken samen met zorgpartners die gemotiveerd personeel willen. Met de stijgende noden in de zorg, is dat meer dan nodig. Wij bereiden deelnemers voor op een beroepsopleiding of een job in de zorg. Alle lessen en stages zijn in het Nederlands (je moet immers de taal van de cliënten en de werkgever begrijpen) en dat is niet evident.' Groep INTRO heeft drie vooropleidingen waarvan ééntje de opleiding Ingroei Social Profit is, voor wie een job wil als verzorgende in een woonzorgcentrum (WZC), als thuishulp, als begeleider kinderopvang, als apotheekassistent, enzovoort. In totaal realiseert Groep INTRO 50 trajecten in opdracht van Actiris.

Het jaarverslag leest u hier.