Publicaties en analyse

Jaarverslag EVA bxl

Het jaarverslag van EVA bxl staat online.

EVA bxl is een sociaal labo dat innovatieve projecten bedenkt en ontwikkelt. Er wordt alles aan gedaan om deze initiatieven te laten uitgroeien tot volwaardige organisaties of er wordt gezocht naar geschikte partners om deze initiatieven op een duurzame manier te herbergen. 2020 was ook het jaar waarin EVA bxl alles klaarstoomde om enkele projecten in 2021 te verzelfstandigen. Zowel het Bricoteam als het Maison BILOBA Huis zullen in de toekomst niet meer rechtstreeks door EVA bxl operationeel ondersteund worden. Tegelijkertijd werd in 2020 de basis gelegd voor twee opstartende initiatieven namelijk Samen voor een diploma en ADZHIS.

Bricoteam is de klus-en renovatiedienst. Deze diensten worden aan faire prijzen aangeboden omdat Bricoteam 'goed wonen' als basisrecht beschouwd. De medewerkers die deze renovaties en klussen uitvoeren, zijn personen die tegelijkertijd opgeleid worden. De bedoeling is dat ze ervaring opdoen en na hun traject bij Bricoteam een fijne job vinden. Tijdens de eerste lockdown heeft Bricoteam samengewerkt met LDC Aksent en De Harmonie in het rondbrengen van warme maaltijden in Schaarbeek, Laken en Sint-Joost-ten Node. Er werd geklust op lege werven en de actie ‘Bricoteam goes Plexi’ werd opgestart. In 2020 was Bricoteam opnieuw actief in heel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De top drie van de meest bediende gemeenten was Schaarbeek, Brussel en Laken. Wat betreft externe opleidingen was het om evidente redenen windstil, maar dat heeft niet belet dat de tijdelijke medewerkers opgeleid konden worden door het plaatsen van 2 volledige badkamers, het conform maken van een elektrische installatie en ontelbare pleister- en schilderwerken. Ook in 2020 waren er bijzonder veel lekkende kranen en zijn verschillende toiletten en lavabo’s geïnstalleerd.

Brusselse senioren hebben nood aan een warm netwerk van formele en informele zorg. Ze worden dan best omringd door burgers en organisaties die van wanten weten, dicht in hun buurt. Toch is toegankelijke zorg niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom werkte EVA bxl in 2020 verder op de uitdaging door samen met hun opleidings- en zorgpartners een innovatief buurtgericht zorgmodel te ontwikkelen in twee Brusselse wijken, namelijk Kuregem en de Brabantwijk. Werkzoekende mantelverzorgers met zorgervaring volgen een leerwerktraject tot cultuursensitieve zorgambassadeur. Ze gaan aan de slag bij zorgpartners in de twee wijken en onderzoeken welke betekenisvolle rol ze kunnen spelen als cultuursensitieve zorgambassadeur tijdens hun zoektocht naar kwetsbare ouderen. In maart 2020 hebben 9 werkzoekende mantelverzorgers hun leertraject tot cultuursensitieve zorgambassadeur succesvol afgerond. In oktober 2020 startte een nieuwe groep cultuursensitieve zorgambassadeurs met 12 personen.

Met het leertraject Cultuursensitieve Zorgambassadeur tracht EVA bxl de arbeidsmarkt toegankelijker te maken voor verborgen en onbenutte talenten. Deze problematiek overschrijdt het nationaal niveau waardoor EVA bxl haar samenwerking uitbreidde naar een transnationaal partnerschap. In februari 2020 zijn de Zweedse en Finse partners (Pitea Kommun en TSL) op bezoek geweest in België om de barrières van arbeidsparticipatie zoals onderwijsniveau, talenkennis, en sociaal netwerk, onder de loep te nemen. De bedoeling is elkaar blijven inspireren, en ervaringen en goede praktijken delen. EVA bxl sloot het transnationaal partnerschap af via een online meeting in oktober 2020.

Het kleuteronderwijs heeft nood aan een dynamische en inclusieve aanpak op maat van Brusselse kinderen met diverse thuissituaties en achtergronden. Toch vinden nog te weinig Brusselaars de weg naar de opleiding – en dus het beroep- van kleuteronderwijzer(es). Vele Brusselaars hebben de nodige competenties en motivatie om les te geven in een diverse klas, maar beschikken niet over een diploma hoger onderwijs. Via het project De Baobab krijgen ze de kans om in een werknemersstatuut aan de slag te gaan. De deelnemers worden begeleid om in een 4-jarig traject een volwaardig diploma kleuteronderwijs te behalen. Terwijl hun traject loopt, staan ze eveneens met een ervaren kleuteronderwijzer voor de klas in één van de partnerscholen. Nadien worden ze begeleid om als kersverse kleuteronderwijzer(es) in Brussel aan de slag te gaan. Tijdens de uitbraak van de pandemie stonden de deelnemers van De Baobab voor een uitdaging: afstandsonderwijs, zowel op de werkvloer als tijdens de lerarenopleiding. Ze staken de handen uit de mouwen en schoolden zich bij om alles zo goed mogelijk online te laten verlopen. Bij de heropening van de kleuterscholen in juni stonden de deelnemers van De Baobab klaar om de kleuters met open armen te ontvangen.

(Jong)volwassenen met migratieroots die de wil en motivatie hebben om de volgende carrièrestap te maken, zitten dikwijls vast doordat ze geen diploma hoger onderwijs hebben. Samen voor een diploma gaat de uitdaging aan om te onderzoeken wat er nodig is opdat deze (jong)volwassenen toch nog een diploma hoger onderwijs behalen dat overeenstemt met hun talenten en professionele aspiratie. Op deze manier hoopt EVA bxl  mensen met een migratieachtergrond, nog steeds ondervertegenwoordigd in het hoger onderwijs, een boost te geven. In het najaar van 2020 startte EVA bxl in samenwerking met Twisted studio, een bureau gespecialiseerd in Service Design, aan een vooronderzoek. Tijdens het vooronderzoek organiseerde EVA bxl 3 workshops, ontwikkelde een journeymap en nam interviews af van eindgebruikers, mensen uit hun nabije omgeving en mensen die op dit thema betrokken zijn vanuit hun professionele rol (docent, trajectbegeleider, stafmedewerker, …). Verder werd er aanvullend deskresearch gedaan. Op het einde van de eerste onderzoeksfase formuleerde EVA bxl met de betrokkenen de volgende uitdagingen: een goede informatiedoorstroom over de opleidingen en mogelijkheden, de toegankelijkheid en haalbaarheid hiervan; het zich ‘thuis voelen’ in het Nederlands; een gerichte studieoriëntatie; een nabije en holistische begeleiding; een steunende omgeving en een goede balans tussen werk, privé en studie. Het vooronderzoek resulteerde in een projectaanvraag bij ESF Vlaanderen voor een 2-jarig diepgaand onderzoek dat zal lopen tot 2022. 

Het volledige jaarverslag kan u hier lezen.