Publicaties en analyse

Jaarverslag Brusselse arbeidsmarkt

View.brussels publiceert naar jaarlijkse gewoonte een jaarverslag van de arbeidsmarkt in het Brussels Gewest. Het is een analyse van de demografische veranderingen, werkloosheid, werkgelegenheid en ondernemingsdynamiek, arbeidskwaliteiten en indicatoren voor arbeidsmarktdeelname in 2020. Het is een eerste analyse van de impact van de crisis op de Brusselse arbeidsmarkt.

Het eerste deel geeft beknopt of in de vorm van een infografiek een overzicht van de belangrijkste tendensen op de arbeidsmarkt. Het tweede deel is meer gericht op de manier waarop de coronacrisis de werkgelegenheid en de werkloosheid op gewestelijk niveau heeft beïnvloed in het jaar 2020.

De algemene conclusie is dat de impact van de crisis relatief beperkt is gebleven ondanks de vertraging of zelfs een bijna volledige stilstand van de economische activiteit. Dit dankzij de maatregelen van de overheid ter bescherming van de arbeidsmarkt: het massale beroep op tijdelijke werkloosheid en het overbruggingsrecht in 2020 verschilt weliswaar sterk naargelang de sectoren (waarvan sommige zwaar getroffen zijn en zwaar wegen op de Brusselse economie), maar illustreert het buffereffect van deze maatregelen aangezien het een hele reeks ondernemingen en zelfstandigen in staat heeft gesteld hun activiteit in stand te houden zonder failliet te moeten gaan of hun toevlucht te moeten nemen tot massale afvloeiingen.

De crisis en de gevolgen ervan hebben niettemin de vele ongelijkheden op de Brusselse arbeidsmarkt aan het licht gebracht, of althans versterkt- kenmerken die al jarenlang bekend zijn en onderzocht worden. Werknemers in een onzekere situatie behoren, wanneer zij werkloos zijn, meestal tot een of meer doelgroepen voor wie het moeilijk is om op lange termijn in de arbeidsmarkt te integreren. Het banenverlies in de zwaar getroffen sectoren zal dus op termijn leiden tot een toename van het aantal niet-werkende werkzoekenden en ‘kwetsbare’ of ‘risicovolle’ uitkeringsgerechtigden. Dat is niets nieuws, maar crisisperioden laten vooral zien dat de ongelijkheden op de arbeidsmarkt hun oorsprong vinden in bredere sociale ongelijkheden die ze op hun beurt kunnen versterken.

De eerste twee hoofdstukken, gericht op de bevolking en de tewerkstelling, behandelen de demografische evolutie en geactualiseerde gegevens over de interne werkgelegenheid, zowel in loondienst als zelfstandige, en de ondernemingsdynamiek in het Gewest.

Het derde hoofdstuk is gewijd aan de kwaliteit van de jobs van de Brusselaars en het vierde hoofdstuk nodigt de lezer uit om het Brusselse arbeidsaanbod in vraag te stellen aan de hand van indicatoren van de arbeidsmarktparticipatie, zoals de activiteits-, tewerkstellings- en werkloosheidscijfers, maar ook om de kenmerken van de niet-werkende werkzoekenden te bestuderen. Dit hoofdstuk bevat ook een analyse van de dynamische statistieken, met een stand van zaken van de arbeidsreserve vanuit het standpunt van de stromen.

In het vijfde en laatste hoofdstuk wordt tot slot de evolutie van de door Actiris gegenereerde werkaanbiedingen besproken.

Lees het volledige verslag.