Publicaties en analyse

Jaarverslag 2021: onderwijscoördinatie in de gevangenissen

Het jaarverslag 2021 van het Vlaams Ondersteuningscentrum Voor Volwassenenonderwijs(VOCVO) betreffende de onderwijscoördinatie in de gevangenissen staat online. VOCVO coördineert en ondersteunt de lokale aanbodverstrekkers bij de begeleiding van het onderwijstraject van gedetineerden. 

Het jaarverslag rapporteert over de onderwijscoördinatie in de Vlaamse en Brusselse gevangenissen. Aan de hand van cijfermateriaal wordt een beeld geschetst van het onderwijsaanbod in het referentiejaar 2021 en het schooljaar 2020-2021.

De organisatie van het onderwijsaanbod in Brussel (op de gevangenissites Berkendael, Sint-Gillis en Vorst) en het moeilijke verloop aldaar de voorbije jaren komt ook aan bod. In februari 2021 werd opnieuw een onderwijscoördinator (0,5 VTE) aangeworven voor de site in Sint-Gillis. Toch bleken de omstandigheden niet voldoende gunstig te zijn om groepslessen op te starten. Gebrek aan draagvlak bij het penitentiair personeel, in combinatie met de coronamaatregelen, maakten het onmogelijk om groepslessen in te richten. Er werd dan ook vooral ingezet op een buddy-project in samenwerking met Ligo Brusselleer en de opstart van het ESF-project Learning Inside Out (LIO), waarbij gedetineerden individueel begeleid worden met leervragen door een leerloopbaanbegeleider. Deze opdracht werd uitgevoerd door Leerwinkel Brussel. In 2021 hebben leerloopbaanbegeleiders over heel Vlaanderen en Brussel 1096 gedetineerden begeleid, waarvan 594 informatiebemiddelingen en 502 begeleidingstrajecten.

In het najaar 2021 zijn de voorbereidende vergaderingen voor de opening van de nieuwe gevangenis Haren opgestart. De onderwijscoördinatoren van de Brusselse gevangenissen sluiten hierop aan ter voorbereiding van de organisatie van het onderwijsaanbod in Haren.

Verder vinden we in het jaarverslag berichten over de tussentijdse stand van zaken m.b.t. de uitvoering van het Beleidsplan onderwijs aan gedetineerden 2020-2024, en bijbehorende projecten. Ook krijgt u een overzicht van de uitvoering van het teamontwikkelplan 2021.

Het volledige jaarverslag leest u hier.