Beleidsnieuws

Interregionale uitwisseling VDAB, Actiris en Forem

In 2018 zijn er 5.557 werkzoekenden met verblijfplaats in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aan de slag gegaan in het Vlaamse Gewest. Dat blijkt uit het antwoord op een schriftelijke vraag over interregionale mobiliteit van Axel Ronse (N-VA) aan Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). In die context vroeg Ronse in de Vlaamse commissie Werk van 5 maart aan minister Crevits naar meer details over de nakende update van de samenwerkingsovereenkomsten tussen Vlaanderen-Brussel en Vlaanderen-Wallonië, waarbij hij de nood naar meer uitwisseling van gegevens benadrukte. 

De minister gaf toe dat de digitale uitwisseling van data een groot pijnpunt is maar vertelde dat de onderhandelingen met de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid (KSZ) afgerond zijn. Nu worden de nodige IT-ontwikkelingen uitgevoerd waarop de ICT-diensten van VDAB en Actiris verder kunnen werken om de gegevens vanuit hun respectievelijke systemen uit te wisselen.

Over het nieuw samenwerkingsakkoord met Brussel dat minister Crevits samen met haar Brusselse collega Clerfayt (DéFI) op dit moment voorbereidt, lichtte ze toe: ‘Het is de bedoeling dat het akkoord voortbouwt op het vertrouwen dat zich de voorbije jaren heeft ontwikkeld. We willen samenwerken op het vlak van arbeidsmarktanalyses voor Brussel en de Rand, het veel beter opvolgen van de pendelstromen, het laten verwerven van arbeidsmarktgerichte competenties van Brusselse werkzoekenden in functie van tewerkstelling in Vlaanderen en tot slot de digitale uitwisseling van gegevens’.

Na het duidelijk maken van het onderscheid tussen enerzijds het akkoord tussen Vlaanderen en Brussel met VDAB en Actiris (2011) en anderzijds het akkoord tussen Vlaanderen en Wallonië met VDAB en Forem (2018), gaf Crevits aan dat het te vroeg is voor een nieuw akkoord met Wallonië. Ze wil liever de huidige acties een stuk versterken en nieuwe acties opstarten binnen de huidige samenwerkingsovereenkomst.

Lees het volledig verslag.