Beleidsnieuws

Interregionale arbeidsmobiliteit

In de Commissie voor de Economische Zaken en de Tewerkstelling van het Parlement van het Brussels Gewest van 11 mei stelde parlementslid Anne-Charlotte d’Ursel (MR) een vraag over de interregionale arbeidsmobiliteit tussen het Brussels Gewest en het Vlaams en Waals Gewest.

In zijn antwoord verwijst minister voor Werk en Beroepsopleiding Bernard Clerfayt (DéFI) in de eerste plaats naar het vorig jaar gesloten Samenwerkingsakkoord tussen Vlaanderen en Brussel. Via dat Samenwerkingsakkoord kan Actiris bijvoorbeeld taalcursussen, opleidingen en jobcoaching aanbieden aan werkzoekenden die via het samenwerkingsverband met VDAB bij Actiris zijn ingeschreven.

De werkaanbiedingen van VDAB staan ook op de website van Actiris. In 2020 werden 214.439 werkaanbiedingen gedeeld tussen Actiris, VDAB en het Waalse Forem. Het is de bedoeling, stelt de minister, dat deze uitwisseling wordt verdergezet, en om de Kruispuntbank van de sociale zekerheid te gebruiken om doeltreffende opleidings- en ondersteuningsmaatregelen te kunnen organiseren.

In het kader van de interministeriële conferentie over werkgelegenheid, opleiding en sociale economie is een interfederaal platform opgericht voor de bestrijding van het banentekort. Zowel federale als gewestelijke werkgelegenheidsdiensten nemen hieraan deel en zullen met nieuwe activeringsvoorstellen komen voor de sectoren die met tekorten kampen. Er zullen aanbevelingen worden gedaan, mobiliteitsproblemen en taalbarrières geanalyseerd en goede praktijken uitgewisseld.

View.brussels en VDAB bepalen samen het profiel voor de jobs waarnaar in de Vlaamse Rand rond Brussel vraag zal zijn, alsook de opleidings- en activeringsbehoeften daarvoor. In 2021 hebben ze samen ook een analyse gemaakt van mogelijke belemmeringen op het vlak van mobiliteit, kwalificaties, taalvaardigheid enzovoort.

Actiris en VDAB zijn partners van Aviato, waarnaar vooral laaggeschoolde profielen worden doorverwezen. Vooral de vracht- en cargobedrijven zijn geïnteresseerd in Brusselse werkzoekenden.

Bovendien zijn Vlaamse werkgevers steeds vaker bereid om Brusselse werknemers in dienst te nemen, zelfs als die slechts een beperkte kennis van het Nederlands hebben, vervolgt de minister: 'Het is een fout cliché dat werken in Vlaanderen ingewikkeld is of dat Vlaamse werkgevers Brusselaars ongeschikt vinden. Een reëel probleem is dat de bereikbaarheid van sommige bedrijfszones minder evident is dan de mobiliteit binnen Brussel, vooral voor wie vroeg moet beginnen.'

Lees hier de volledige vraag en antwoord.