Nieuws uit de sector

Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen

Op woensdag 25 november 2020 vond de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen plaats. Zo hebben veel vrouwen op het werk, op het openbaar vervoer, in parken, in de openbare ruimte of op sociale netwerken te maken met seksuele intimidatie.

De Verenigde Naties hebben 25 november uitgeroepen tot 'Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen' (International Day for the Elimination of Violence against Women). Ter herdenking van de brute moord op drie politieke activistes in de Dominicaanse Republiek in 1960.

De Brusselse Regering lanceerde voor het eerst een Brussels plan ter bestrijding van geweld tegen vrouwen, met inbegrip van een aantal concrete acties. Zo moet men bijvoorbeeld de Brusselse besturen sensibiliseren rond seksuele intimidatie op het werk , met behulp van onder andere een toolkit, affiches en een gids van goede praktijken. Eén op de vijf werknemers meldt dat ze het slachtoffer zijn geweest van agressie op het werk en 17% van hen was het slachtoffer van (seksuele) intimidatie. Een minderheid van deze mensen beweert echter gebruik te hebben gemaakt van diensten zoals interne preventiediensten of vertrouwenspersonen. Daarnaast moet men in de diversiteitsplannen van de besturen systematisch een hoofdstuk opnemen over de bestrijding van geweld en intimidatie op het werk. Meer concrete acties: interne opleiding van de medewerkers die een sleutelrol vervullen, bewustmaking (interne campagnes, toolkit, gids voor goede praktijken ...), communicatie via intranet van de door equal.brussels ontwikkelde brochure en aanpassing van de arbeidsreglementen.

Het volledig plan kunt u hier raadplegen.