Internationale dag van de verpleging

Op dinsdag 12 mei vond de Internationale dag van de verpleging plaats. Over heel de wereld is er op deze dag bijzondere aandacht voor de verpleegkundigen.

Gedurende de coronacrisis hoorden we vaak oproepen van artsen en wetenschappers om aandacht te hebben voor hygiëne. Het belang van hygiëne, infectiebeheersing en statistische berekeningen in tijden van een pandemie lijkt evident vandaag, maar dit was niet het geval in de 19de eeuw, toen ziekenverzorging relatief eenvoudig werk was waarvoor geen opleiding vereist was. Deze veranderingen werden grotendeels beïnvloed/ingevoerd door de Britse verpleegster Florence Nightingale, de grondlegster van de moderne verpleging en het ultieme rolmodel voor verpleegkundigen.

Midden in de coronacrisis, op 12 mei 2020, was het precies tweehonderd jaar geleden dat Florence Nightingale het levenslicht zag. In Frankrijk deed ze ervaring op bij de katholieke zusters van St. Vincent de Paul (nabij Parijs) die zich lieten leiden door strenge discipline en goede organisatie bij het verzorgen van zieken. In Duitsland liep ze een korte opleiding tot verpleegster in een diaconessenhuis dicht bij Düsseldorf. De kennis en de ervaring die ze heeft opgedaan tijdens haar reizen hielp Nightingale om werk te vinden in een verpleeghuis voor vrouwen. In 1854 werd ze naar Scutari gestuurd, waar zich een ziekenhuis bevond voor de gewonden van de Krimoorlog. De erbarmelijke omstandigheden in dit ziekenhuis werden uitvoerig beschreven door de oorlogscorrespondent William Russell en de missie van Nightingale was om het ziekenhuis in orde te brengen. Na de oorlog keerde ze terug naar Engeland en met het geld voorzien door een publiek fonds richtte ze de eerste verpleegstersschool op in Londen (1860). In 1907 ontving ze voor haar bijzondere verdiensten als eerste vrouw de 'Order of Merit', een hoge koninklijke onderscheiding ingesteld door de koning Eduard VII. Ze overleed op 13 augustus 1910 op 90-jarige leeftijd.

Sinds 1965 wordt 12 mei, de geboortedag van Florence Nightingale, ook internationaal gevierd als de ‘Dag van de verpleging’. Vanaf 2013 wordt deze dag ook 'De dag van de Zorg' genoemd. Over heel de wereld wordt er op deze dag, en dit jaar meer dan ooit, stilgestaan bij de bijdrage van verpleegkundigen en verzorgenden aan de gezondheidszorg. 

Naar het voorbeeld van Florence Nightingale, gaan de mensen die in de sector van maatschappelijke dienstverlening werken altijd door. Ook tijdens deze coronacrisis. Zoals eerder al gemeld in onze nieuwsbrief, laten de collega’s van de thuiszorgdiensten de kwetsbare mensen niet los die de allermeeste hulp nodig hebben in deze tijden: de ouderen. Zo zijn ook de medewerkers van de dienst Aanvullende Hulp van Aksent vzw tijdens de maanden van de coronacrisis de klanten blijven helpen. Daarnaast leverde deze organisatie in samenwerking met het L.D.C. De Harmonie en EVA Bxl maaltijden aan de senioren in Schaarbeek en Evere. Ook bij L.D.C. Cosmos werden dagelijks 70 maaltijden geserveerd aan de buurtbewoners. Maar ook gingen er sinds 15 april tot heden reeds 1500 extra maaltijden de deur uit voor daklozen en kansarme gezinnen in Anderlecht, in samenwerking met Alhambra vzw en KWB in kleur.