Nieuws uit de sector

Internationale dag tegen racisme en discriminatie

Morgen, op zaterdag 21 maart 2020, vindt de Internationale dag tegen racisme en discriminatie plaats. 

Sinds 1966 organiseren de Verenigde Naties (VN) op 21 maart een Internationale dag tegen racisme en discriminatie. Die datum is niet toevallig gekozen: op 21 maart 1960 werden in Sharpville, Zuid-Afrika 69 mensen gedood bij een vreedzame betoging tegen het apartheidsregime. In 1979 werkten de VN een programma uit om raciale discriminatie actief te bestrijden. Meer informatie over het initiatief van de VN vindt u hier (in het Engels). 

Sindsdien vinden elk jaar in de week van 21 maart nationale marsen tegen racisme en discriminatie plaats. Dit jaar is dat een digitale manifestatie, omwille van de bezorgdheid voor de volksgezondheid. Maar, het blijft ook nu noodzakelijk om van ons te laten horen tegen racisme, discriminatie en extreem-rechts geweld. En op te staan voor solidariteit, respect en een open samenleving. 

Wat kan je zelf doen? Pas bijvoorbeeld je Facebook-profielfoto aan met een 21/3-kader, of stuur een foto van jezelf en 1 of 2 zinnen waarom jij opstaat tegen racisme. Voer zelf actie met foto’s terwijl je bordjes, posters of je eigen antiracisme-boodschap laat zien. Of post je foto op 21 maart op Facebook, Twitter, Instagram met de hashtags #21maart #21mars #WorldAgainstRacism.

Foto's kunnen doorgestuurd worden naar antiracisme2018@gmail.com.

Zoek een artikel