Pers

Inschakelingscontracten Brusselse jongeren

Brussels minister van Werk Didier Gosuin (Défi) wil achthonderd jobs vinden waar jongeren in een inschakelingscontract kunnen tewerkgesteld worden. Jongeren die sinds 1 januari 2015 werkloos zijn en ingeschreven zijn bij Actiris (met of zonder uitkering), komen op 1 juli in aanmerking voor zo'n inschakelingscontract, dat meldt brusselnieuws.be

Openbare besturen en vzw's uit de social profit kunnen tot 8 april vacatures insturen. Omdat alles klaar moet zijn op 1 juli heeft de minister gekozen voor een eenvoudig administratief kader, namelijk de GECO-contracten. Privé-bedrijven komen hiervoor voorlopig niet in aanmerking. 

Zoals Tracé Brussel Nieuws eerder meldde, krijgt een openbaar bestuur 24.000 euro per contract en een vzw uit de social profit 27.000 euro. Dit betreffen minimumlonen voor werknemers met een niveau hoger secundair onderwijs. De jobs die aangeboden worden moeten wel kwaliteitsjobs zijn waarbij de jongere een degelijke begeleiding krijgt. Actiris krijgt de opdracht om dit op te volgen. 

Het betreft tenslotte een contract van één jaar. Indien de jongere na afloop van het inschakelingscontract geen nieuwe job vindt, heeft hij wel weer recht op een inschakelingsuitkering. Hoewel het inschakelingscontract veel voordelen inhoudt voor de jonge werkzoekenden, zijn de jongeren niet verplicht een job te aanvaarden.