Publicaties en analyse

Impact coronacrisis op werkloosheid

De maandelijkse cijferupdate van Actiris onthult dat de impact van de coronacrisis op de algemene werkloosheid in Brussel voorlopig beperkt blijft, maar de jeugdwerkloosheid stijgt. De economische activiteit daalde de afgelopen maanden sterk en dus zijn er minder kansen op de arbeidsmarkt, vooral voor jongeren die hun eerste stappen op de arbeidsmarkt zetten.

In de maand mei steeg het aantal jonge Brusselse werkzoekenden met 7,9%, in vergelijking met mei 2019. Zo telde Brussel eind mei 8.240 jonge werkzoekenden (<25), dat geeft een werkloosheidsgraad van 22,5%. Het aantal Brusselse jongeren dat zich voor de eerste keer kwam inschrijven na hun studies steeg met 33,1%.

De impact van de coronacrisis op de algemene werkloosheid blijft op dit moment nog beperkt. In mei telde Brussel 84.930 werkzoekenden, dat zijn er 0,8% minder dan vorig jaar. De werkloosheidsgraad zakt daarmee van 15,5% in april naar 15,1% in mei. Deze lichte daling van de algemene werkloosheid volgt op de eerste stijging in vijf en een half jaar tijd.

Actiris geeft hiervoor twee verklarende factoren. Ten eerste geven ze aan dat de gevolgen van het coronavirus vooral zichtbaar zijn in de toename van tijdelijke werkloosheid, waar volgens de laatste schatting 109.000 Brusselaars een beroep op doen. Ten tweede lijkt het erop dat veel werkzoekenden wachten met hun (her)inschrijving tot de situatie opnieuw normaliseert en de agentschappen van Actiris weer geopend worden. Actiris benadrukt echter dat het nog steeds mogelijk is om begeleiding op maat te krijgen, via het gratis nummer 0800/35 123 of online via MyActiris.

Bemoedigend is dat de exitstrategie alvast nieuwe noden op de arbeidsmarkt creëert. Dankzij de versoepeling van de quarantainemaatregelen en de gedeeltelijke heropstart van ondernemingen, ontving Actiris 2.430 nieuwe werkaanbiedingen in mei. Dat zijn er 45% meer dan in april. Die vacatures hadden bijvoorbeeld te maken met de heropening van scholen. Andere werkgevers zochten schoonmaakpersoneel of verkopers: functies met een duidelijke link met de huidige heropstart. In vergelijking met mei 2019 ontving Actiris wel 18,8% minder werkaanbiedingen.

Meer details, onder andere over de werkloosheidsgraad, de kenmerken en evolutie van de niet-werkende werkzoekenden, vindt u in het volledige persbericht.