Nieuws uit de sector

Impact coronacrisis op studentenwerk

Betekende de coronacrisis ook een studentenjobcrisis? En welke trends zijn er?

Jammer genoeg kunnen we bevestigen dat ook in 2021 de impact van COVID-19 voelbaar was. Maar er kwamen ook enkele opmerkelijke trends naar boven: meer studenten aan het werk tijdens de lesuren, telewerk doet zijn intrede bij studentenarbeid, magazijnier wipt over kassier(ster) en administratief bediende én is tevens de populairste studentenjob. Verder is er een verschuiving van grote naar middelgrote en kleine bedrijven.

Net zoals vorig jaar moeten we, jammer genoeg, constateren dat de coronacrisis ook dit jaar ervoor zorgt dat de systematische groei van de afgelopen jaren (voor Covid- 19 uitbrak) werd doorbroken. Er kan dus gesproken worden over een studentenjobcrisis. Zowel het Infopunt Jobstudent Brussel, een deelwerking van Tracé Brussel vzw, als Randstad, bevestigen dat de impact van COVID-19 duidelijk voelbaar is bij de studenten. Heel wat studenten hebben minder (of zelfs niet) gewerkt omwille van corona. Uiteraard is dit omdat er maar een beperkt aantal vacatures waren voor studenten. Bovendien waren er veel studenten bereid om te werken (minder buitenlandse stages/ervaringen/reizen…), meer online lessen en minder uren fysiek les.

Het artikel dat werd gepubliceerd door Randstad meldt ook enkele nieuwigheden: zwartwerk neemt toe, meer studenten aan het werk tijdens de lesuren, telewerk doet zijn intrede bij studentenarbeid, magazijnier wipt over kassier(ster) en administratief bediende én is tevens de populairste studentenjob. Ten slotte is er een verschuiving van grote naar middelgrote en kleine bedrijven. Het aantal studenten dat werkt zonder contract is duidelijk toegenomen. Dit is betreurenswaardig, aangezien een contract zorgt voor zekerheid en duidelijkheid voor de studenten. Studenten moeten bewust worden gemaakt van de gevaren van werken zonder studentencontract. Het Infopunt Jobstudent Brussel doet met haar infosessies en individuele begeleiding alvast haar uiterste best om zoveel mogelijk jongeren hierover te informeren.  

Een ander opmerkelijk fenomeen is dat het aantal studenten dat tijdens de lesuren of colleges werkt toenam (18% versus 12% vorig jaar). De vele virtuele lessen en homeschooling zijn hier waarschijnlijk het gevolg van. In normale omstandigheden, zonder COVID-19, werd amper aan telewerk gedaan door studenten voor hun studentenwerk. Echter is er daar nu verandering in gekomen. Ook het Infopunt Jobstudent Brussel merkt een nieuwe trend, namelijk studenten die aan telewerk doen tijdens hun studentenwerk. Dit geeft aan dat telewerk in hele organisaties wordt ingezet. Alvast benieuwd of ook na de coronapandemie deze werkvorm zal blijven bij studentenarbeid.

Er werden de afgelopen maanden toch wel wat ‘verloren’ studentenjobs gemeld, zoals bijvoorbeeld animator bij een kamp of zaalmedewerker in een restaurant. Deze studentenjobs gingen niet door gezien de verplichte sluiting of beperkingen van de bedrijven. De meeste studenten gaan/gingen dan ook aan de slag als magazijnier, kassier(ster) of administratief bediende. Dit is in lijn met de verwachting, aangezien deze sectoren (en vooral de logistieke sector) heel wat extra werk moesten verzetten.

'Doorheen de jaren zien we een lichte verschuiving van groot naar klein. Het aandeel studenten dat werkt in een groot bedrijf is de voorbije vijf jaar afgenomen van 27% naar 18%.' Ook het Infopunt Jobstudent Brussel merkt dat grote bedrijven door de coronacrisis sneller het aantal jobstudenten durven te schrappen of drastisch te verminderen. Wim Van der Linden, woordvoerder bij Randstad, ziet de zomervakantie positief, aangezien de horeca, pretparken en bioscopen opnieuw opgestart zijn en hier traditioneel veel jobstudenten werken.

Aan de slag dus om de jongeren die willen werken aan het werk te zetten! Het Infopunt Jobstudent Brussel doet met haar individuele begeleiding alvast haar uiterste best om zoveel mogelijk jongeren te helpen in hun zoektocht naar studentenwerk. 

Het artikel van Randstad leest u hier.