Help in de zorg

Door de coronacrisis zijn er handen te kort in de zorg en zitten mensen uit bepaalde sectoren al maandenlang thuis. Op vraag van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) ontwikkelde VDAB daarom een nieuwe website die tijdelijke werklozen aan de slag moet helpen in de zorgsector. Crevits benadrukt dat het vooral om jobs gaat waar geen zorgkwalificaties voor nodig zijn.

In de eventsector is er al een hele tijd lang weinig tot geen activiteit mogelijk, en wil men graag opnieuw aan de slag. De zorg- en interimsector heeft in samenwerking met de eventsector mee het digitaal platform uitgebouwd. Op de hiervoor speciaal opgerichte VDAB-website helpindezorg.be kunnen woon-zorgcentra of ziekenhuizen die extra handen nodig hebben, vacatures plaatsen.

Het is nodig snel en efficiënt te matchen. Het is van belang dat de ondernemingen alle openstaande vacatures en nodige profielen melden bij VDAB en dat tijdelijk werklozen, maar ook jobstudenten, vrijwilligers of niet-beroepsactieve mensen die willen helpen, bij VDAB aangeven beschikbaar te zijn. In dat opzicht is het nu een extra troef dat VDAB voor het eerst de gegevens van de tijdelijk werklozen heeft en hen gericht kan aanschrijven via mail, brief of sociale media. Op het platform wordt alle informatie gebundeld en kan je met één druk op de knop jouw vacature of kandidatuur kenbaar maken. Dat betekent ook dat VDAB gratis dienstverlening voorziet waarbij bemiddelaars en partners op zoek gaan naar kandidaten om de vacature in te vullen.

Ook de bestaande bemiddeling voor werkzoekenden blijft uiteraard behouden. Werkgevers kunnen ook op de website de vacatures bekendmaken die ze openstellen voor de interim sector. Die sector is goed geplaatst om snel te voorzien in de vraag naar tijdelijk personeel.

Zorgnet-Icuro heeft een lijst opgemaakt met de gevraagde profielen. Dat gaat dan bijvoorbeeld over onthaalmedewerker, triage-medewerker, animator, steward, administratief medewerker, logistieke steun, enz. 'Het gaat duidelijk vooral om jobs waar geen zorgkwalificatie voor nodig is. Als het nodig zou blijken, zal er een basisopleiding voorzien worden. Dat de nood groot is, blijkt uit de cijfers: alleen al in de woon-zorgcentra zijn er al 3.000 mensen uitgevallen door ziekte, vermoeidheid of quarantaine', aldus Crevits.

Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) gaf aan Actiris de opdracht om iets gelijkaardigs, zoals het online platform Help in de zorg, te ontwikkelen. Meer info hierover leest u in dit artikel van BRUZZ.