Nieuws uit de sector

Gezocht: 300 kandidaten post- en pakketmedewerker

In een persbericht van 9 juni kondigt VDAB aan dat ze samen met bpost meer dan 500 werkzoekenden willen opleiden tot polyvalent post- en pakketmedewerker.

In het afgelopen jaar kende VDAB een toename van het aantal vacatures (28.509). Daarentegen daalden het aantal (168.800) niet-werkende werkzoekende dat zich inschreef bij VDAB. Bpost, een van de grootste werkgevers van België, werft jaarlijks tussen de 3000 en 4000 mensen aan, waarvan het merendeel polyvalent post- en pakketmedewerker zijn. De belangrijkste voorwaarde voor deze job is het hebben van een rijbewijs B, iets waar lang niet alle werkzoekenden over beschikken.

Bpost en VDAB startten dan ook samen met het project ‘Bpost Boost!’. Via ‘Bpost Boost!’ kunnen werkzoekenden twee soorten opleidingen volgen om polyvalent post- en pakketmedewerker te worden, een individuele beroepsopleiding (IBO) of een duaal leertraject. Hierdoor krijgen ook mensen de kans om post- en pakketmedewerker te worden die aan het begin van het traject niet aan de vereisten voldoen om de job uit te oefenen.  Een IBO duurt enkele maanden. Als kandidaat voor deze opleiding moet je wel beschikken over een basiskennis Nederlands en een rijbewijs B. In enkele maanden tijd leren zij de kneepjes van het vak op de werkvloer. Als zij het traject goed doorlopen, komen zij ook meteen in aanmerking voor een job bij bpost.

Het duale leertraject loopt een heel schooljaar door. Duale leerlingen volgen een modulaire opleiding waarin zij enerzijds een algemene vorming krijgen en anderzijds beroepsgerichte vakken volgen. Dit traject komt tot stand in samenwerking met een aantal centra volwassenonderwijs. Het succesvol doorlopen van dit traject kan leiden tot het behalen van een diploma secundair onderwijs, een rijbewijs B en een contract bij bpost.

Sinds de start van ‘bpost boost!’ in september 2020 zijn al een 200-tal mensen begonnen aan een van deze trajecten. Momenteel loopt er een campagne om nog eens 300 kandidaten te vinden. Geïnteresseerden kunnen zich tot 17 augustus inschrijven op de website van bpost.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits en Petra De Sutter, Federaal minister van Overheidsbedrijven en Post, zijn beiden zeer enthousiast. Zij benadrukken hoe belangrijk het is om kwetsbare doelgroepen een goed toekomstperspectief te bieden op de arbeidsmarkt. Ook Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder VDAB, is zeer tevreden met de samenwerking met bpost en benadrukt dat hij dankbaar is dat bpost samen met VDAB wil investeren in mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt. Tot slot benadrukken Mark Michiels, Chief HR&O Officer (bpost) en Dirk Tirez, Chief Executive Officer (bpost), hoe belangrijk een diploma is om terecht te komen in duurzame tewerkstelling.

Het volledige persbericht van VDAB vindt u hier terug.