Beleidsnieuws

Gewestelijke arbeidsmarktdynamiek

Op 5 juli 2018 interpelleerde Stefan Cornelis (Open VLD) in de Commissie voor de Economische Zaken en de Tewerkstelling Cécile Dodogne (DéFI) betreffende een studie van het HIVA over de dynamiek van de arbeidsmarkt per gewest. 

Uit de studie van het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving HIVA bleek dat het Brussels gewest slechts een netto-jobtoename kende van 0.1% in de periode 2015-2016. 

Het HIVA stelt onder andere dat er in Brussel een belangrijk effect van interne personeelsverschuivingen is: werknemers blijven in dezelfde onderneming werken, maar in een vestiging in Vlaanderen of Wallonië. 

In de discussie wordt door verschillende parlementsleden verwezen naar het Brusselse mobiliteitsprobleem als één van de oorzaken. Ook hoge kantoorprijzen worden als factor genoemd. 

Staatssecretaris van buitenlandse Handel Cécile Jodogne (DéFI) stelt dat de Brusselse kantoorprijzen een pak lager liggen dan in andere Europese hoofdsteden. Het Gewest levert daarom onder andere inspanningen om bedrijven, die zich ten gevolge van de Brexit zullen verplaatsen, aan te trekken. Minister van Werk Didier Gosuin (DéFI) merkt nog op dat er in de studie van het HIVA geen rekening wordt gehouden met zelfstandigen en buitenlandse werknemers. 

Een samenvatting van de studie van het HIVA en een downloadlink vindt u hier

De parlementaire discussie leest u hier vanaf pagina 2.