Pers

Geland in de Rand

Ring TV volgt met Geland in de Rand mensen die vanuit het buitenland in De Rand zijn komen wonen en volop bezig zijn met zich te integreren en Nederlands te leren. Ze zijn te gast bij CVO Meise-Jette.

De reportage volgt Els Van Limberghen. Ze werkt voor het centrum voor volwassenonderwijs van Meise-Jette en geeft Nederlands aan anderstaligen. Cursisten krijgen tijdens haar les een bijzondere opdracht: eerst moeten ze een recept lezen en begrijpen, nadien stellen ze een boodschappenlijst op om daarna naar de winkel te gaan en de ingrediënten te kopen. Uiteindelijk worden de gerechten ook nog klaargemaakt. Els: "De moeilijkheid in deze oefening is om buiten hun comfortzone, buiten de klas het Nederlands te gaan oefenen. En met mensen die ze niet kennen Nederlands te spreken. Al snel spreken Belgen Frans of Engels met hen, maar dat geeft ze het gevoel dat het nog niet zo goed zit met hun Nederlands."

De meeste cursisten wonen tussen 1 en 2 jaar in België en zijn van over heel de wereld in onze regio komen wonen. Zoals Gabrielle bijvoorbeeld, die een aantal jaren in Zweden woonde vooraleer ze naar België kwam. Vier maanden geleden begon ze met het leren van Nederlands. "Of ik Nederlands een moeilijke taal vind? Nee, want Zweeds en Nederlands lijken wel een beetje op elkaar." 

U kunt de reportage hier bekijken.